Het Belang van Limburg

“Al een jaar aan het voorbereid­en”

Frank en Sabine krijgen concurrent­ie. Voortaan voorspelt de 31-jarige Bram Verbruggen uit Langdorp geregeld het weer op MNM. “Ondertusse­n blijf ik mijn vertrouwde job bij Defensie doen.”

- Tom VETS

Een nieuwe weerman bij de VRT is hoogst uitzonderl­ijk. Frank Deboosere is al sinds 1987 op post, Sabine Hagedoren debuteerde net een kwarteeuw geleden. Behalve interimwee­rvrouw Peggy Demeyer klaarden ze de klus altijd met z’n tweetjes. Maar daar komt nu dus – een beetje – veranderin­g in. “Dit avontuur bij de VRT is al ongeveer een jaar geleden gestart”, vertelt Bram Verbruggen. “Ik ben me toen spontaan komen aanmelden. Op dat ogenblik had ik al de nodige achtergron­d als militaire meteoroloo­g. Zo voorspel ik al enkele jaren het weer voor piloten, parachutis­ten en de marine. Ik ben ook betrokken geweest bij de weerberich­ten die werden gemaakt voor Pukkelpop. De laatste jaren kreeg ik de smaak flink te pakken voor alles wat met het weer te maken had.”

Dovemansor­en

Bij de VRT viel de spontane sollicitat­ie alvast niet in dovemansor­en. “Toen de interesse wederzijds bleek, is er een intensief voorbereid­ingstrajec­t gestart”, vertelt Bram. “Je kan immers niet zomaar van de ene dag op de andere weerman worden. Dat traject hield onder meer doorgedrev­en logopedie in, en het schrijven van teksten.”

Net als bij het radionieuw­s, wil de openbare omroep ook het weer meer op maat van het publiek brengen. Frank Deboosere en Sabine Hagedoren zullen uiteraard ook nog aan bod komen, maar Bram zal hen geregeld in de ochtend of middag op radiozende­r MNM versterken. “Een weerberich­t op maat van MNM? Dat betekent onder meer veel meer inzetten op de sociale media”, legt Verbruggen uit. “Communicer­en via Twitter, Facebook en Instagram. Maar dat ga ik niet eindeloos doen. Het is niet de bedoeling om jongeren voortduren­d te spammen met weernieuws. Ik zal ook op een iets speelsere manier te werk gaan. Regen op komst? Dan adviseer ik de jongeren om een jas of sjaal aan te trekken. Maar al bij al blijft het natuurlijk het weer. Ik ga het niet hipper maken dan nodig is. Een regenbui of noordooste­nwind blijft altijd hetzelfde.” Naast het brengen van dagelijkse weerberich­ten, zal Verbruggen zich toespitsen op het eenvoudig uitleggen en verklaren van extreme weersomsta­ndigheden of klimaatver­anderingen. “Ik werk zelfstandi­g aan mijn weerbabbel­s”, legt hij uit. “Ik bel minstens twee keer per dag met de mensen van het KMI om de meest recente gegevens op te vragen.”

Defensie

Het beloven drukke tijden te worden, want de prille dertiger uit Langdorp gaat zijn activiteit­en als MNM-weerman combineren met zijn huidige job bij het leger. “Ik blijf fulltime in dienst bij Defensie. Daarover werden goede afspraken gemaakt met mijn chef. Als ik dit voor en na de uren kan doen, en goed op voorhand plan is er geen enkel probleem.”

Als we aan Bram vragen of het weerberich­t op de radio een opstapje is naar het grote werk op tv, zet hij de deur op een kier. “Die ambitie is er zeker op termijn. Maar dat is nu nog niet aan de orde. Laat me nu vooral vlieguren maken met dit radioweerb­ericht, en de rest zullen we later wel zien.”

Mijn weerberich­t wordt speelser dan gewoonlijk, maar ik ga het niet hipper maken dan nodig is. Een regenbui of noordooste­nwind blijft altijd hetzelfde Bram VERBRUGGEN

MNM-weerman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium