Het Belang van Limburg

Matthias Schoenaert­s in ‘Kursk’: “Dansen in mekaars pis”

De Antwerpse Marlon Brando Matthias Schoenaert­s blijft een bezige bij. Deze week komt de deels Belgische productie ‘Kursk’ van Deens topregisse­ur Thomas Vinterberg in de bioscoop. In dit duikbootdr­ama zit Schoenaert­s in een lekke onderzeeër: “Constant in

- Chris CRAPS

Schoenaert­s speelt in ‘Kursk’ kapitein Mikhail Kalekov van de Russische kernduikbo­ot Kursk die op 12 augustus 2000 in de Barentszze­e in de problemen kwam. Terwijl de meeste van zijn collega’s op het droge acteerden, moesten kapitein Matthias en zijn manschappe­n in de 42 graden warme watertank van het AED-Studiocomp­lex in Lint doen alsof ze doodsangst­en beleefden in ijskoud water. Volgens regisseur Vinterberg ontpopte zijn hoofdacteu­r zich ook tot een soort coach voor zijn manschappe­n “Je zit daar met een enorme ploeg, met heel veel figuranten. Thomas moest met zoveel technische aspecten rekening houden en dan ook nog al die figuranten gidsen. Ik wilde hem dan ook een beetje bijstaan om zijn werk wat te verlichten”, zegt Schoenaert­s. “Ik deed mijn best om dat groepsgevo­el levend te houden. Want de omstandigh­eden waren niet gemakkelij­k. We zaten constant in het water. We waren echt klam. In het water zitten was op zich niet zo erg, maar in natte kleren rondlopen is enorm vervelend. Dat water werd op de duur vuil, waardoor mensen oor- en oogontstek­ingen kregen. We zaten in mekaars pis te dansen, want je kan niet om de haverklap naar het toilet. Tot zover het glamourgeh­alte van deze film”, lacht hij. “Ach, dat hoort er nu eenmaal bij.”

Thomas Vinterberg zei dat jij niet zo van repeteren hield. Heb je iets aan repeteren als je in die omstandigh­eden moet acteren?

“Er zijn zeker bepaalde scènes met heel technische aspecten die absoluut moeten doorgenome­n worden. Eigenlijk gaat het in dat geval meer om de verkeersre­gels vast te leggen. Ik hou wel van repetities waarbij we dingen zoeken en bespreken. Maar waar ik niet zo van hou zijn dramatisch­e repetities. Die dramatiek moet op het moment ontstaan. Daar kan je niet op anticipere­n.”

2017 was een behoorlijk drukke periode voor jou?

“Daar zeg je zoiets. ‘Kursk’ was klaar eind juli. In oktober heb ik dan ‘Mustang’ gedraaid, op het moment dat ‘Le Fidèle’ uitkwam. Voor ‘Mustang’ heb ik Amerikaans­e gevangenis­sen bezocht en getraind met paarden, omdat die film handelt over een gedetineer­de die paarden dresseert. Ik denk dat hij in januari in Sundance te zien zal zijn. Drie weken na ‘Mustang’ ben ik aan ‘Frères Ennemis’ begonnen. En dan ben ik voor vier maanden verdwenen. Naar Costa Rica. Ik dacht toen: ‘Als ik nu niet oppas, moeten ze me komen opzoeken in de afdeling psychiatri­e.’ Het was genoeg geweest.”

Waarom Costa Rica?

“Ik wilde vooral zo ver mogelijk weg zijn. Want als ik in Londen of Parijs zit, ben ik nog enigszins beschikbaa­r. Dus als ze me zouden bellen, dan was het antwoord: ‘Sorry jongens, ik zit in Costa Rica. Bye!’ (schatert het uit) Ik had al van veel mensen boeiende dingen gehoord over dat land en het sprak me wel aan. Wat ik daar dan doe? Veel sporten – onder meer surfen, alhoewel golfsurfen me nog niet gelukt is – rusten, lekker eten en wat lezen. Wat dat laatste betreft, lees ik vooral scripts en boeken over sociologie en filosofie. Ik lees om de een of andere reden bijna nooit romans. Enfin, ik wilde ver weg zijn van beton en grijze mensen. Zelfs mijn agent kon mij amper bereiken. Soms moet je dat gewoon doen.”

Nu ben je terug voor meer werk. Wat ligt er in het verschiet?

“In principe draai ik in februari ‘The Sound Of Philadelph­ia’, een familiedra­ma binnen een crimineel milieu. Daarna doe ik samen met Margot Robbie ‘Ruin’. Daarin speel ik een oude SS-officier die de krachten bundelt met een joodse overlevend­e van de concentrat­iekampen om de leden van zijn oude eenheid van kant te maken. In de film kom je te weten waarom dat zo is. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten en daardoor hallucinan­t, gruwelijk en toch diep- menselijk. Ik heb nog twee films die ik heb bevestigd. Maar alles moet bekeken worden qua planning. Zo zijn er al heel veel projecten in het water gevallen. Tenslotte komt er nog een prachtig project dat nog niet aangekondi­gd is, een televisies­erie. Ik kan er nog niets over vertellen, want het is nog in ontwikkeli­ng. Het is echt een enorme productie. We zijn er al een half jaar over aan het praten en ik wil er niet geheimzinn­ig over doen, maar het enige wat ik kan zeggen is: ‘Waanzinnig.’”

 ?? FOTO HBVL ?? Matthias Schoenaert­sen Léa Seydoux in ‘Kursk’.
FOTO HBVL Matthias Schoenaert­sen Léa Seydoux in ‘Kursk’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium