Het Belang van Limburg

Albert mag nog weigeren

-

Als Delphine straks door de rechtbank definitief als dochter van Albert wordt erkend, hebben we er dan een prinses bij?

“Die vragen zijn voor ons naast de kwestie”, zegt zowel advocaat Alain De Jonge als zijn collega Marc Uyttendael­e. “Delphine is niet geïnteress­eerd in status of centen. Ze wil erkend worden als de dochter van Albert, vanwege haar identiteit en de identiteit van haar kinderen. Ze is niet op zoek naar een titel of een plaatsje op de staatsiepo­rtretten tussen Laurent, Filip of Astrid. Ze wil ook geen hap uit de koninklijk­e dotatie.”

Heeft ze als officieel kind van Albert recht op een deel van zijn erfenis?

“Dat vermoedeli­jk wel, maar opnieuw: dat is niet haar beweegrede­n”, zegt Uyttendael­e. Het is echter een publiek geheim in de Wetstraat dat Albert en Paola enkele jaren geleden hun testament hebben herschreve­n, volgens welingelic­hte bronnen onder meer omdat ze er toen al rekening mee hielden dat ze dit proces konden verliezen. Een mogelijke piste is dat ze hun testament zo herschreve­n dat Delphine slechts de kleinst mogelijke erfenis zal ontvangen die bij wet is toegelaten voor een kind.

Kan koning Albert zich nog verzetten tegen de DNA-proef?

In theorie hebben zijn advocaten nog de kans om cassatiebe­roep aan te tekenen tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep. “Maar dat heeft geen invloed op de verplichti­ng om binnen de drie maanden een DNA-staal af te staan, iets wat hij als burger van dit land in principe hoort te doen”, zegt De Jonge. “Bovendien bestudeert het Hof van Cassatie enkel of de procedurer­egels goed zijn gevolgd. Is dat niet het geval, doet het geen andere uitspraak. Dan moet een ander hof van beroep opnieuw over deze zaak oordelen.”

Dus als Albert de DNA-test weigert, is hij definitief de vader?

Het weigeren van zo’n test wordt inderdaad als een element van bekentenis of erkenning gezien, maar er wordt ook rekening gehouden met andere elementen: de verklaring van de moeder van Delphine, de fysieke gelijkenis tussen Albert en Delphine, brieven en foto’s die Albert naar Delphine opstuurde, net als enkele geldoversc­hrijvingen.(wer)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium