Het Belang van Limburg

Europese lente wenkt bij zege

BLAUW-ZWART NEEMT BIJ WINST OPTIE OP DERDE PLAATS EN TICKET VOOR EUROPA LEAGUE

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Monte Carlo

Nog steeds zonder Danjuma en Dennis kijkt Club Brugge meer dan ooit naar Wesley Moraes (21) om de deur naar de Europese kwalificat­ie open te beuken. “Mijn eerste doel was om te scoren in de Champions League”, zegt de doelpunten­maker uit de heenmatch tegen Monaco. “Nu wil ik een ticket voor de Europa League. Of misschien wel meer.”

Een grote L, gevormd met zijn lange vingers voor de camera. Zo vierde Wesley Moraes (21) twee weken geleden zijn machtige kopbaldoel­punt tegen Monaco. Die L was een verwijzing naar Leandro en Leonardo, zijn twee broers die de wedstrijd in Brazilië op tv hadden gevolgd. Scoren in het hoofdtorno­oi van de Champions League was de grote droom van Wesley toen hij als tiener in Europa arriveerde. “Nu ik dat doel bereikt heb, wil ik dat we ons kwalificer­en”, aldus Wesley in de catacomben van het Stade Louis II, waar Club vanavond het sleuteldue­l van deze Champions League-campagne speelt.

Vol voor winst

Na de 1-1 in Jan Breydel tellen Monaco en Club elk 1 op 9. Wie vanavond wint, neemt een optie op de derde plaats en een ticket voor de 1/16de finales van de Europa League. Een gelijkspel zonder doelpunten is in het voordeel van Monaco, omdat een doelpunt op verplaatsi­ng kan doorwegen in de eindafreke­ning. “Daarom moeten we in de eerste plaats proberen te scoren”, zei algemeen manager Vincent Mannaert gisteren. “We gaan vol voor winst”, voegde voorzitter Bart Verhaeghe eraan toe.

Club kiest dus voor de aanval vanavond en kijkt daarbij nadrukkeli­jker dan ooit naar zijn grote beer, Wesley. Op de flanken zijn Danjuma en Dennis geblesseer­d en ook achter de naam van Diatta staat een (klein) vraagteken. Hij kampt met lichte hinder. Regisseur Hans Vanaken zal in de eerste plaats op Wesley rekenen om de twijfelend­e Monegaskis­che verdedigin­g pijn te doen.

“Ik voel geen extra druk op mijn schouders”, wimpelde Wesley de aandacht voor zijn persoon af. “Ik ken mijn kwaliteite­n. Ik zal altijd in de eerste plaats mijn ploeg helpen.” Wesley moest voor het eerst het hoge woord voeren op een officiële persconfer­entie van de UEFA. Zijn antwoorden waren zuinig en afgemeten. Elke vraag probeerde hij zo snel mogelijk in doel te koppen. Als waren het strak aangesnede­n voorzetten. “Drie of vier verdediger­s? Dat maakt geen verschil. Ik kan omgaan met beide systemen.”

“Thuis of uit tegen Monaco? We gaan alles geven om de match te winnen - los van de omstandigh­eden.”

Ik voel geen extra druk op mijn schouders. Ik ken mijn kwaliteite­n. Ik zal altijd in de eerste plaats mijn ploeg helpen Wesley MORAES

Duimen voor Dortmund

Club-manager Vincent Mannaert gaf aan dat de thuiswedst­rijd tegen Monaco misschien wel de minste van de drie was. Toch wiste uitgereken­d die wedstrijd de vervelende nul in de Champions League uit. De volgende stap is een Europese overwinter­ing. En misschien, heel misschien, hoeft dat zelfs niet in de Europa League te zijn. Als Dortmund ook zijn tweede wedstrijd tegen Atlético wint, kan Club tot op twee punten naderen van de Spanjaarde­n. “Misschien kan er iets meer”, beaamde Wesley. “Laten we eerst proberen te winnen. En dan kijken naar de resultaten in de andere wedstrijde­n.”

Hij kreeg nog één vraag om het af te leren: wat moet Club anders doen om te winnen? “Niks”, was zijn laconieke antwoord. “Gewoon ons spel spelen zoals in de heenmatch tegen Monaco. En iets meer geven dan toen.” Hij keek eens om zich heen en was blij dat de persconfer­entie erop zat. Een halfuur later zagen we hem glimlachen op het oefenveld van het Stade Louis II. Als hij zich vanavond even efficiënt toont, mag Club van een Europese lente dromen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium