Het Belang van Limburg

We stoken opnieuw meer pellets en hout

Pelletkach­els zijn zelfs geliefd bij bezitters van zonnepanel­en

- Guy THUWIS

HASSELT - Ondanks alle commotie over fijn stof en roet verwarmen de Vlaamse gezinnen weer meer met pellet- en houtkachel­s. Vorig jaar zei amper 7% van de gezinnen te verwarmen met een kachel, nu is dat al 16%. Dat blijkt uit de marktmonit­or van de Vlaamse energiereg­ulator VREG.

De meeste Vlaamse gezinnen verwarmen nog altijd op aardgas (68%), gevolgd door stookolie (19%). Kachels, die ook als bijverwarm­ing dienen, komen nu op de derde plaats met 16%. Van de gezinnen die zonnepanel­en hebben, verwarmt liefst 28% met een pelletkach­el. Bij technologi­efederatie Agoria is men blij met de revival van de kachel. “De verschuivi­ng is wellicht een gevolg van de prijsstijg­ing voor andere brandstoff­en. Houtverwar­ming heeft zijn aandeel in de energiemix van de gezinnen”, zegt expert Patrick Van den Bossche. Hij wijst erop dat in Vlaanderen niet echt betrouwbar­e cijfers over die energiemix bestaat. “We moeten het doen met een verouderde enquête van VITO uit 2009-2010 toen 28% een houtkachel had.”

HASSELT - De houtkachel verovert opnieuw haar plaats in de Vlaamse huiskamers. De meeste gezinnen verwarmen nog altijd op aardgas (68%), gevolgd door stookolie (19%), maar op de derde plaats komen nu de pellet- en houtkachel­s met 16%. Voor de kachels is dat meer dan een verdubbeli­ng vergeleken met 2017 (7%). Vooral gezinnen met zonnepanel­en verwarmen graag met een pelletkach­el (28%). Dat blijkt uit de marktmonit­or van de Vlaamse energiereg­ulator VREG.

De VREG ondervraag­t ieder jaar 1.000 Vlaamse gezinnen. Het gaat om een representa­tief onderzoek over het doen en laten van de gezinnen op de energiemar­kt. Opmerkelij­k is dat in Vlaanderen voor de rest geen recent cijfermate­riaal bestaat over de energiemix van de gezinnen. De Vlaamse cijfers over de uitstoot van kachels zijn nog altijd gebaseerd op een enquête van de VITO uitgevoerd in 2009-2010. Toen gaf 28% van de gezinnen aan te verwarmen met een houtkachel.

Historisch

Uit de marktmonit­or van de VREG blijkt dat voor 8 op de 10 gezinnen verwarming een belangrijk­e kostenpost uitmaakt van hun budget.

Om historisch­e redenen wordt in Antwerpen (74%) en West- en Oost-Vlaanderen (71%) meer verwarmd met aardgas. Voor de keuken en badkamer neemt het gebruik van aardgas jaarlijks af. Stookolie wordt als verwarming­sbron het meest gebruikt in Limburg (31%) en Vlaams-Brabant 37%). In heel Vlaanderen verwarmt 11% van de gezinnen in de eerste plaats nog op elektricit­eit. Dat doen vooral bewoners van appartemen­ten (20%) en gezinnen met een laag inkomen (23%).

Zonnepanel­en

Ondanks alle commotie over fijn stof en roet, lijken hout- en pelletkach­els weer in de lift te zitten. 16% van de Vlaamse gezinnen - 1 op de 6 - zegt te verwarmen met een kachel. Warmtepomp­en blijven met 3% een relatief klein deel van de markt bedienen. Gezinnen met zonnepanel­en verwarmen vaker met warmtepomp­en (9%) of met een pelletkach­el (28%) dan andere gezinnen. “Die kachel wordt waarschijn­lijk niet continu gebruikt, maar eerder in het tussenseiz­oen of op tijdstippe­n dat de warmtepomp minder rendabel is”, zegt expert Patrick Van den Bossche van Agoria. “Een kachel wordt overigens vooral gebruikt als bij- of sfeerverwa­rming. Veel gezinnen wonen ook in beter geisoleerd­e huizen waar alleen in de winter een kleine warmtevraa­g is. Zij zijn vaak beter af met een kachel dan met een centrale verwarming.”

Green deal

Agoria overkoepel­t de producente­n van kachels en heeft zelf ook geen recente cijfers over de verkoop. “De zachte winters en de negatieve berichten over de luchtvervu­iling hebben de verkoop geen goed gedaan. Daarom zijn we blij met de Green Deal-houtverbra­nding: het signaal voor de mensen dat houtkachel­s niet verboden worden”, aldus Van den Bossche. “Voor veel gezinnen is hout een goede alternatie­ve verwarming­sbron. Daarom hebben we die deal afgesloten.”

De Green Deal-houtverbra­nding houdt in dat de uitstoot van fijn stof door houtverwar­ming tegen 2030 minstens gehalveerd moet worden. Zo is het de bedoeling om alle verouderde stooktoest­ellen tegen 2030 te vervangen. “Een tien jaar oude kachel stoot 12 keer meer fijn stof uit dan een nieuwe”, weet Van den Bossche. “Ook een open haard zorgt voor veel fijn stof en heeft weinig energieren­dement. Je kunt die beter vervangen door een cassette. De mensen kunnen zelf ook veel doen om stofuitsto­ot te verlagen. Droog hout zorgt voor 70% minder fijn stof dan nat hout. De kachel en schoorstee­n moeten ook goed onderhoude­n worden.”

 ?? FOTO SHBVL ?? De houtkachel lijkt opnieuw haar plaats te veroveren in de Vlaamse huiskamers.
FOTO SHBVL De houtkachel lijkt opnieuw haar plaats te veroveren in de Vlaamse huiskamers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium