Het Belang van Limburg

Beschuldig­ing in zaak-Nicky Verstappen afgezwakt van moord naar doodslag

-

MAASTRICHT - Geen moord, maar doodslag. Omdat er onvoldoend­e aanwijzing­en zijn voor voorbedach­te rade, is de verdenking tegen Jos Brech in de zaak-Nicky Verstappen afgezwakt. Dat heeft gevolgen voor de strafmaat.

De raadkamer van de rechtbank Nederlands-Limburg heeft de moordverde­nking geschrapt omdat ze onvoldoend­e aanwijzigi­ngen ziet voor een vooropgeze­t plan om Nicky van het leven te beroven. Zo’n plan (voorbedach­te rade) is juridisch het verschil tussen moord (maximaal levenslang) en doodslag (maximaal 15 jaar cel). De rechtbank wil niet nader toelichten waarom de raadkamer in september het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) op dit deel van de verdenking heeft teruggeflo­ten. Het OM sluit niet uit dat in een later stadium de verdachte alsnog moord ten laste wordt gelegd, zegt een woordvoers­ter.

Brech zit op dit moment vast op verdenking van doodslag, een zedendelic­t en ontvoering van Nicky Verstappen in 1998 en het bezit van kinderporn­o. Het is nog altijd niet duidelijk wat er exact met Nicky is gebeurd.

Verdachte zwijgt

De 56-jarige verdachte uit Simpelveld blijft volgens diverse bronnen zwijgen over hoe zijn DNA is terechtgek­omen op de onderbroek en pyjamabroe­k van de jongen. Nicky Verstappen werd op 11 augustus 1998 dood gevonden op de Brunssumme­rheide. De doodsoorza­ak is nooit met zekerheid vastgestel­d, maar er zijn aanwijzing­en dat Nicky door verstikkin­g om het leven is gekomen. Deskundige­n zijn het niet eens over de interpreta­tie van die aanwijzing­en, dat geldt ook voor de gegevens die wijzen op seksueel misbruik.

Het Nederlands­e gerecht wil op dit moment niets zeggen over de stand van zaken in het onderzoek. Ook Brechs advocaat wil tot de proformazi­tting op 12 december niet ingaan op de zaak.

 ?? FOTO YT ?? Verdachte Jos Brech.
FOTO YT Verdachte Jos Brech.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium