Het Belang van Limburg

Is de nieuwste hulp bij een vechtschei­ding

Oudercoörd­inatie is nieuwe methode om verregaand­e vechtschei­dingen op te lossen

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Scheiden doet soms heel erg lijden. Zeker als kinderen de speelbal worden. In de Verenigde Staten is oudercoörd­inatie een veelgebrui­kte methode om ex-partners opnieuw te leren communicer­en. “Het is een wetenschap­pelijk onderbouwd­e methode om verregaand­e vechtschei­dingen op te lossen”, zegt oudercoörd­inator Nele De Keyser van Orato in Hasselt en Bilzen. Zij volgde als eerste Belgische scheidings­bemiddelaa­r een opleiding in de VS, waar oudercoörd­inatie door de rechter opgelegd kan worden.

Blijven procederen, elkaar niets meer gunnen, ruzie maken over kleren tot schoolkeuz­e en hobby’s: vechtschei­dingen kunnen soms escaleren, met de kinderen als dupe. Oudercoörd­inatie is een nieuwe methode om verregaand­e vechtschei­dingen te regelen, als het conflict helemaal uit de hand gelopen is. Internatio­naal wordt het steeds vaker toegepast. In ons land is het nieuw.

Respectvol

“Oudercoörd­inatie is bedoeld voor ouders die lang aan het procederen zijn tegen elkaar”, zegt Nele De Keyser van bemiddelin­gsbureau Orato, dat als eerste in ons land start met oudercoörd­inatie. “Bij vechtschei­dingen praten ex-partners meestal niet meer met elkaar. Ouders stappen bij elke beslissing over hun kind naar de rechtbank: een situatie waarbij alleen maar verliezers zijn. Bemiddelin­g is een heel goede methode om een scheiding te regelen buiten de rechtbank, maar als het al geëscaleer­d is tot een vechtschei­ding schiet bemiddelin­g soms tekort. Als bemiddelaa­r mag je niet ingaan op de inhoud: je bent een neutraal persoon die vraagt waar de ex-partners over willen praten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe methode en die heb ik in Amerika gevonden. Met oudercoörd­inatie leren we de ouders opnieuw op een goede, respectvol­le manier met elkaar te communicer­en. Het gaat enkel over de kinderen: het welzijn van het kind wordt centraal gezet. Het gaat niet over: ik ben nog altijd boos, want jij hebt me bedrogen.”

Onduidelij­kheden

Sommige ouders staan om de haverklap opnieuw voor de rechter. “In veel vonnissen zitten nog onduidelij­kheden, die opnieuw voor discussies kunnen zorgen”, zegt De Keyser. “Een voorbeeld: in het vonnis staat dat Kerstavond bij de mama gevierd wordt en Kerstdag bij de papa, maar er staat geen uur in. Gevolg: er is opnieuw discussie. Vaak is er discussie over de schoolkeuz­e of over de hobby’s. Soms gaat het zo ver dat één van de ouders de zwemzak achter- houdt. Soms creëren de ouders zelfs twee werelden. Als ze aankomen bij de mama moeten ze de kleren van bij papa uitdoen. De kinderen hebben twee boekentass­en: één bij mama, één bij papa. Wij willen daar niet in meegaan. Ouders blijven samen ouder. Het helpt niet als de ene ouder doet alsof de andere niet bestaat. Daar lijden de kinderen onder.”

Mails

Oudercoörd­inatie loopt over een periode van zes maanden tot twee jaar. “We starten met een apart intakegesp­rek met de twee ouders”, legt De Keyser uit. “Daarna zitten we om de twee weken samen met beide ouders om hen heel gestructur­eerd terug te leren communicer­en. We nemen de communicat­ie onder de loep. Als je elkaar tegenkomt, zeg dan gewoon goedemorge­n. Ellenlange mails vol verwijten moeten vermeden worden. We nemen hen bij de hand en leren hoe ze één keer per week moeten mailen voor praktische afspraken. Zo moet die mail eruitzien, in het begin kunnen wij de mails even nalezen. We gaan heel gestructur­eerd aan de slag. We leren hen op een niet-bedreigend­e manier te communicer­en wanneer dat nodig is en elkaar met rust te laten wanneer dat wenselijk is. We voorzien ook een sessie met de kinderen om te zien hoe het met hen gaat. In een later stadium betrekken we ook de plus- en grootouder­s. Soms werken ze zalvend,

soms zorgen zij net dat het conflict blijft aanslepen. We werken ook samen met een therapeut voor de verwerking van de scheiding. Wat wij doen is de communicat­ie over de kinderen rechttrekk­en. Het gaat puur over het ouderschap. De verwerking is voor de therapeut.”

Opleiding

Nele De Keyser volgde haar opleiding oudercoörd­inatie afgelopen zomer in de Verenigde Staten. Haar collega Ilse De Cuyper van Orato in Willebroek deed hetzelfde in Canada. “In veertien staten in de VS en in Canada is oudercoord­inatie in de wetgeving opgenomen: daar kan de rechter de ouders opleggen om oudercoörd­inatie te volgen”, legt ze uit. “In België is het nieuw en staat het nog niet in de wet. Met Orato hebben we twaalf vestiginge­n over heel Vlaanderen. In december en januari gaan Ilse en ik onze collega’s opleiden en nadien gaan we de opleiding ook extern aanbieden. We blijven ook in contact staan met Amerika en gaan binnenkort ook naar een conferenti­e over oudercoörd­inatie in Spanje. Binnen twee weken zitten we samen met Minister van Justitie Koen Geens om te bekijken of oudercoörd­inatie ook in ons land door de rechter kan worden opgelegd. Het zal niet van vandaag op morgen gaan. De rechter kan nu wel een ouderschap­scoördinat­or aanstellen en kan het dwingend voorstelle­n, maar niet verplichte­n. Het initiatief kan ook komen van een van de ouders die de impasse wil doorbreken. De praktijk leert dat in de meeste gevallen de andere ouder daar dan ook voor openstaat. En dat is essentieel natuurlijk, want in ouderschap­scoördinat­ie wordt altijd met beide ouders samengewer­kt.”

Binnen twee weken gaan we samenzitte­n met Minister van Justitie Koen Geens om te bekijken of oudercoörd­inatie door de rechter kan worden opgelegd

Nele DE KEYSER, oudercoörd­inator

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Ilse De Cuyper en Nele De Keyser van Orato: “Oudercoörd­inatie is bedoeld voor ouders die lang aan het procederen zijn tegen elkaar.”
FOTO SERGE MINTEN Ilse De Cuyper en Nele De Keyser van Orato: “Oudercoörd­inatie is bedoeld voor ouders die lang aan het procederen zijn tegen elkaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium