Het Belang van Limburg

Hoe front op links cordon sanitair op rechts onder druk zet

- Timmie VAN DIEPEN

ZELZATE - Voor het eerst komt PVDA in een gemeentebe­stuur in ons land. Zaterdag sloot de partij samen met sp.a een bestuursak­koord in het Oost-Vlaamse Zelzate. Nu extreemlin­ks bestuursve­rantwoorde­lijkheid krijgt, komt ook het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang onder druk te staan.

Niet in een van de Vlaamse centrumste­den of in Wallonië, maar wel in Zelzate. Daar zal de extreemlin­kse PVDA voor het eerst in haar bestaan deelnemen aan het bestuur. De gemeente van 12.000 inwoners ligt langs het kanaal Gent-Terneuzen en is sterk geïndustri­aliseerd. Een groot deel van de bevolking werkt in Gentse havenbedri­jven zoals staalreus ArcelorMit­tal. Al sinds 1982 zetelt PVDA er in de gemeentera­ad en op 14 oktober haalde de partij er andermaal bijna een kwart (22,8 procent) van de stemmen, na vergelijkb­are resultaten in 2006 en 2012. Die goede scores verzilvert PVDA nu met een bestuursak­koord met sp.a. Architect van dat linkse front is de 30-jarige leraar Brent Meuleman (sp.a), die ook de nieuwe burgemeest­er wordt. Naast twee schepenen voor sp.a, krijgt ook PVDA twee schepenman­daten. Geert Asman, een van de dokters van Geneeskund­e voor het Volk, wordt bevoegd voor Sociale Zaken, Welzijn, Financiën en Begroting, Openbare Werken en Technische Dienst. Steven De Vuyst, parlementa­ir medewerker van Raoul Hedebouw, krijgt de bevoegdhed­en Jeugd, Wonen, Milieu, Klimaat en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking.

Eerste keer

Het is de eerste keer sinds de oprichting van de extreemlin­kse PVDA/PTB in 1979 dat de partij deelneemt aan de macht. Vanuit de andere politieke partijen kwamen daar afgelopen weekend hevige reacties op. Volgens aftredend burgemeest­er Bruggeman is met de keuze voor PVDA het cordon sanitaire tegen extreme partijen doorbroken. Hij eist een hertelling van de stemmen. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ziet in extreemrec­hts en extreemlin­ks spiegelbee­lden. “Ze zijn symbolen van onvrijheid en onderdrukk­ing. Ook al begrijp je hun analyse of vind je hen sympathiek... Hun principes halen de liberale democratie onderuit. Daarom werken we er nooit mee samen.”

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke sluit samenwerki­ng uit. “Voor CD&V is samenwerki­ng met PVDA geen optie. Het programma van een christende­mocraat zal altijd onverenigb­aar zijn met extremen. Ongeloofli­jk dat sp.a doet, waar zelfs PS niet aan wil beginnen”, verwijst Beke naar de stukgelope­n onderhande­lingen tussen PS en PTB in onder andere Luik en Molenbeek.

Lokale keuze

Bart DE WEVER Voorzitter N-VA

Opvallend: de partijleid­ing van sp.a deed er afgelopen weekend alles aan om Zelzate voor te stellen als een louter lokale keuze. “Dit is een verhaal over de toekomst van Zelzate, over niets anders”, Joris Vandenbrou­cke, sp.a-fractielei­der in het Vlaams Parlement. Deze beslissing vergelijke­n met het doorbreken van het cordon sanitaire slaat nergens op, zo zegt de partij. “Ik kan enkel vragen om dit bestuursak­koord te lezen en mij te tonen wat er extremisti­sch of communisti­sch aan is. Dit is een positieve, lokale keuze.”

Of de samenwerki­ng een precedent is en sp.a in 2019 ook Vlaams of federaal een samenwerki­ng met PVDA zou overwegen, is niet aan de orde, zegt Vandenbrou­cke.

Wij besturen nooit met mensen die geen democratis­ch fatsoen hebben. Voor de rest zijn er nu voor ons geen beperkinge­n meer

Cordon?

Hoe dan ook zwengelt de keuze in Zelzate de discussie over de houdbaarhe­id van het cordon tegen het Vlaams Belang wel opnieuw aan. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt alleszins dat de hypocrisie moet stoppen. “PVDA heeft in de statuten nog altijd staan dat ze communiste­n zijn. Waar communiste­n besturen, is er armoede en meestal dictatuur. Dat doe je gewoon niet. Die linkerzijd­e hamert altijd op het cordon sanitaire. Niet met extreemrec­hts en radicaal rechts, maar extreemlin­ks en radicaal links zijn even erg en wat mij betreft nog veel erger. Dit is absoluut het doorbreken van het cordon sanitaire”, zegt De Wever. Vlaams Belang reikt al langer de hand naar N-VA voor een rechts front in Vlaanderen, een optie die De Wever altijd afwees, maar nu lijkt hij toch een opening te laten. “Wat N-VA betreft, geldt er geen cordon. Maar wij besturen nooit met mensen die geen democratis­ch fatsoen kennen. Voor de rest zijn er nu voor ons geen beperkinge­n meer.”

De komende weken zal duidelijk worden wat De Wever daarmee bedoelt. Onder andere in Ninove zoekt Vlaams Belang-lijst Forza Ninove nog altijd partners om een coalitie op de been te brengen.

 ?? Foto BELGA ?? De PVDA van Geert Asman (links) komt in het bestuur van Zelzate dankzij een akkoord met de sp.a van Brent Meuleman (rechts).
Foto BELGA De PVDA van Geert Asman (links) komt in het bestuur van Zelzate dankzij een akkoord met de sp.a van Brent Meuleman (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium