Het Belang van Limburg

Minister moet bepalen hoe nat ‘regen’ is

-

HASSELT - Zijn het een paar verdwaalde druppels, een kort mals buitje, of een uur lang pijpenstel­en? Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) moet bij wet vastleggen wat ‘regenweer’ is. Anders kan zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) niet aan de slag met de camera’s met pluviomete­r die inhalende truckers beboeten bij ‘regen’. Waarschijn­lijk komt er een werkgroep.

is dat eigenlijk, regen? Er is een wet nodig die dat vastlegt. U lacht, maar het is geen simpel karwei. De politiek verslikt er zich al vijftien jaar in. De definitie is nodig omdat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) camera’s wil hangen op onze snelwegen die uitgerust zijn met een pluviomete­r. Zo’n meter geeft aan hoeveel regen er valt. Het systeem moet dienen om eindelijk boetes te kunnen geven aan truckchauf­feurs die inhalen bij regenweer. Want nu blijft die regel onbestraft. Eén op de drie vrachtwage­nchauffeur­s negeert altijd dat verbod, zegt mobiliteit­sorganisat­ie Touring.

Vanaf de eerste helft van volgend jaar worden de camera’s geplaatst, zegt Weyts. Maar vanaf wanneer kunnen die pluviomete­rs ‘regen’ aanduiden en dus beginnen te flitsen? “Voor het KMI is een regendag een dag waar 0,1 liter water is gevallen per vierkante meter”, zegt weerman David Dehenauw. “Maar dat principe werkt hier niet. Het kan twee miWat nuten regenen en dan de rest van de dag niet meer. Je moet op het moment zelf meten.” Dus zouden die meters een minimumint­ensiteit per minuut moeten detecteren, zegt Dehenauw. “Is motregen ook regen? Dat moeten ze dan ook vastleggen.”

“En het gaat niet over regen alleen”, zegt Stef Willems van verkeersin­stituut VIAS. “Je moet het als ‘neerslag’ definiëren, want je hebt ook sneeuw. En mist, is dat ook neerslag?”

Het lijkt allemaal verschrikk­elijk kafkaiaans, maar ministers vallen er al jaren over. In 2004 al vaardigde toenmalige minister van Mobiliteit, Bert Anciaux, een inhaalverb­od bij ‘regenweer’ uit. Maar ook die definitie was te onduidelij­k: wat met hagel en sneeuw? “Het regent als er druppels uit de lucht vallen”, orakelde Anciaux. Het verbod werd een internatio­nale Belgenmop.

Dit keer moet het dus wel lukken, hoopt Weyts. Minister Bellot wil het bekijken. “Als er een probleem is met het bepalen van regels rond regen en natheid, kunnen we overleggen met de gewesten. Bijvoorbee­ld via een werkgroep”, zegt Bellot via zijn woordvoerd­er.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een definitie van ‘regenweer’ is nodig om het inhaalverb­od voor trucks te kunnen afdwingen.
FOTO PHOTO NEWS Een definitie van ‘regenweer’ is nodig om het inhaalverb­od voor trucks te kunnen afdwingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium