Het Belang van Limburg

Inferno bedreigt 300.000 Amerikanen

Nu al 25 doden bij zwaarste bosbranden ooit in Californië

- Ruben STEEGEN

Het dodental bij de zware bosbranden in Californië de ergste in de geschieden­is van de Amerikaans­e staat - is opgelopen naar minstens 25 slachtoffe­rs. In het totaal verwoeste stadje Paradise vonden reddingswe­rkers zaterdag nog vijf verkoolde lichamen in uitgebrand­e auto’s. Ruim 300.000 mensen zijn intussen geëvacueer­d. Onder hen ook uitgeweken Zonhovenaa­r Roland Houben, die vrijdag halsoverko­p zijn huis in de stad Camarillo moest verlaten.

PARADISE - “Hoewel Californië elk jaar door bosbranden wordt getroffen, zijn deze branden nog van een heel andere orde”, vertelt de Limburgse fotograaf Yannick Delva, die in 2012 van Bilzen naar Hollywood verhuisde. De Bilzenaar woont op een halfuurtje van de zwaar getroffen kuststad Malibu, waar alle bewoners hun huizen moesten verlaten. “Hoewel mijn appartemen­t in Hollywood niet is bedreigd, zie ik in de verte wel dikke, zwarte rook opstijgen. Zaterdag is de wind bovendien gedraaid, waardoor de rook nu onze kant uitkomt. Op straat is het daardoor moeilijk ademen. Op het nieuws gaat het al dagenlang over niets anders meer dan deze vreselijke tragedie.”

Zestien brandhaard­en

De bosbranden in Californië woeden al sinds donderdag, maar raken door de strakke wind bijzonder moeilijk geblust. Gisteravon­d is de wind bovendien opnieuw aangewakke­rd, waardoor het einde van de inferno nog lang niet in zicht is. De brandweer telt voorlopig drie grote brandhaard­en: twee in het zuiden van de staat, ten westen van Los Angeles, en één grote brandhaard in het noorden. Daarnaast woeden er nog dertien kleinere branden. Hoe het vuur is ontstaan, is nog niet duidelijk.

San Francisco

100km Zwaarst getroffen is het stadje Paradise in het noorden van Californië. De gemeente met zo’n 27.000 inwoners ligt bijna volledig in as. Ruim 6.700 huizen, flats, kantoren en handelspan­den gingen er in vlammen op. En hoewel alle inwoners

Yannick DELVA Limburger in Hollywood verplicht werden geëvacueer­d, overleefde­n 23 mensen het razende vuur niet. Hulpdienst­en vrezen bovendien nog meer dodelijke slachtoffe­rs. Zo vonden brandweerm­annen zaterdag vijf verkoolde lichamen in uitgebrand­e wagens die niet op tijd weg raakten. Tientallen inwoners zijn nog altijd vermist.

Will Smith en Lady Gaga

Ook in het zuiden van de staat, vlakbij kuststad Malibu, lieten twee mensen het leven. De inwoners van Malibu gingen afgelopen weekend massaal op de vlucht voor de vlammen. Onder hen ook heel wat bekende Amerikanen zoals Cher, Will Smith, Kim Kardashian en Lady Gaga. Zonhovenaa­r Roland Houben die al twintig jaar in Camarillo, vlakbij Malibu woont - moest vrijdagoch­tend halsoverko­p zijn huis verlaten. “Hij kreeg welgeteld vijftien minuten om het hoogstnodi­ge bij elkaar te pakken en te vertrekken”, vertelt zijn broer Ferdi. “Voorlopig lijken de vlammen zijn huis te sparen, maar wanneer hij terug mag is onduidelij­k. Roland verblijft nu tijdelijk in een hotel.”

Trumpt haalt uit

De voorbije dagen ging in totaal al bijna 800 km2 bosgebied in vlammen op. President Trump haalde intussen zwaar uit naar het lokale bestuur in Californië, een democratis­che staat. Volgens de president zijn de branden het gevolg van een “totaal mislukt bosbeheer door de lokale overheden.”

Hoewel Californië elk jaar door bosbranden wordt getroffen, zijn deze branden nog van een heel andere orde.

 ?? FOTO AFP ?? Het stadje Paradise ging nagenoeg volledig in vlammen op.
FOTO AFP Het stadje Paradise ging nagenoeg volledig in vlammen op.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Verschille­nde Amerikaans­e sterren zoals Lady Gaga, Will Smith en Kim Kardashian moesten hun chique villa’s in de getroffen kuststad Malibu verlaten.
FOTO EPA-EFE Verschille­nde Amerikaans­e sterren zoals Lady Gaga, Will Smith en Kim Kardashian moesten hun chique villa’s in de getroffen kuststad Malibu verlaten.
 ?? FOTO AFP ?? Zaterdag werden nog eens vijf verkoolde lichamen gevonden in uitgebrand­e auto’s.
FOTO AFP Zaterdag werden nog eens vijf verkoolde lichamen gevonden in uitgebrand­e auto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium