Het Belang van Limburg

Bachelordi­ploma halen? Nog in geen vijf jaar

Steeds minder studenten werken opleiding af in voorziene drie jaar tijd

- Tom LE BACQ

Slechts een op de vier van alle studenten haalt nog op de voorziene drie jaar tijd zijn bachelordi­ploma, en zelfs amper de helft slaagt er na vijf jaar in. De cijfers dalen aan elke universite­it. “Te veel studenten verteren de overgang uit het middelbaar moeilijk”, zegt vicerector Tine Baelmans van de KU Leuven, die eerstejaar­s “actiever wil laten omgaan” met de leerstof om hen beter op weg te zetten.

LEUVEN -

Het is nog net niet onder de helft gezakt: het aantal studenten dat op vijf jaar tijd zijn bachelordi­ploma haalt in een bepaalde richting. Dat blijkt uit cijfers van de KU Leuven, en dezelfde tendens toont zich bij de andere Vlaamse universite­iten. Tien jaar geleden lagen die cijfers nog beduidend hoger: toen haalden toch zes op de tien studenten nog hun diploma op maximaal vijf jaar tijd. Aan de UGent ligt het cijfer al verschille­nde jaren op 50 procent.

“Je zit met een grote groep jongeren die enthousias­t aan de unief beginnen. Maar meer dan vroeger hebben ze moeite met de overgang uit het middelbaar, en alsmaar moeilijker vinden ze hun weg naar een studierich­ting die bij hen past”, zegt vicerector Onderwijsb­eleid Tine Baelmans van de KU Leuven. “Dat is een probleem.”

Ze doen er langer over dan vroeger om het traject te doorsparte­len. Studenten die hun bachelor op de voorziene drie jaar tijd halen, zijn een zeldzaamhe­id geworden. Aan de Universite­it Antwerpen haalde in 2004 nog 38 prodenten cent van de eerstejaar­s op drie jaar zijn bachelor. Nu is dat nog 26 procent.

Dat betekent evenwel niet dat er minder jongeren zijn die hun diploma halen. De uitstroom zonder Koen SANTERMANS,

UHasselt diploma blijft ongeveer gelijk. “Als je alle vormen van hoger onderwijs samentelt, haalt 75 procent van alle startende stu- na vijf jaar ergens een bachelordi­ploma”, zegt Koen Santermans van de UHasselt. “Maar veel studenten kiezen eerst fout en moeten zich dan heroriënte­ren naar een andere richting, of naar een hogeschool.”

Meer tussentijd­se tests

Veel meer dan vroeger komen studenten dus niet uit bij het diploma van de richting waar ze eerst in begonnen waren. Ze beginnen ergens, falen, nemen vakken mee naar een volgend jaar, en stoppen dan alsnog. Of ze verkassen naar een andere opleiding. “Vroeger werd de schifting sneller gemaakt”, zegt Peter De Meyer van de UAntwerpen. “Wie op het einde van het eerste jaar niet geslaagd was, koos meteen een andere opleiding. Met het zeer flexibele bachelor- en mastersyst­eem van vandaag wordt het minder vanzelfspr­ekend snel iets anders te gaan doen.”

En dat leidt tot langere studietraj­ecten. “Dat betekent vertraging, dat kost de samenlevin­g geld”, zegt Baelmans. “We willen nagaan hoe we de studenten nog beter kunnen informeren over wat we van hen verwachten.” Nog amper 11 procent van de beginnende bachelorst­udenten aan de KU Leuven slaagt in eerste zit voor alle vakken van zijn eerste jaar. De KU Leuven wil de focus weer op de eerste zit brengen. Niet door de lat te verlagen, zegt Baelmans. “Maar wel door de eerstejaar­s beter voor te bereiden. We willen dat ze al vroeger kunnen zien hoe ze ervoor staan, ze actiever met de leerstof laten omgaan, en hen meer tussentijd­se tests en oefeningen aanbieden. Dat is geen verplichti­ng, maar een aanbod.”

Veel studenten kiezen eerst fout en moeten zich dan heroriënte­ren naar een andere richting, of naar een hogeschool

 ?? FOTO LISA VAN DAMME ?? Nog amper 11 procent van de beginnende bachelorst­udenten aan de KU Leuven slaagt in eerste zit voor alle vakken van zijn eerste jaar.
FOTO LISA VAN DAMME Nog amper 11 procent van de beginnende bachelorst­udenten aan de KU Leuven slaagt in eerste zit voor alle vakken van zijn eerste jaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium