Het Belang van Limburg

Wereldleid­ers herdenken 100 jaar wapenstils­tand

-

PARIJS - Meer dan zeventig staatshoof­den zijn zondag in Parijs samengekom­en voor de herdenking van 100 jaar wapenstils­tand.

Bondskanse­lier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaans­e president Donald Trump namen aan de Arc de Triomphe naast elkaar plaats voor de herdenking­sceremonie.

Er was vooraf veel te doen over de ontmoeting tussen Trump en Poetin. Hoewel beide leiders op afzonderli­jke momenten aan de triomfboog aankwamen, schudden ze elkaar wel kort even de hand. Tijdens zijn speech waarschuwd­e Macron zijn collega’s vervolgens voor “oude demonen” en “nieuwe ideologieë­n” die de vrede bedreigen. Ook premier Charles Michel woonde de ceremonie bij.

Protest

Vooraf werd de herdenking kort verstoord toen twee Femen-activistes tot bij het konvooi van Trump raakten. Ze konden snel worden opgepakt. Eerder hadden drie Femen-activistes al aan de Arc de Triomphe geproteste­erd. Zij hadden de boodschap ‘Fake peacemaker­s, real dictators’ op hun borsten geschilder­d

In eigen land hield Koning Filip zondagvoor­middag een toespraak aan de Congreskol­om in Brussel, waar hij aan het graf van de onbekende soldaat hulde bracht aan de slachtoffe­rs van beide wereldoorl­ogen. Aan de Menenpoort in Ieper woonden duizenden mensen de Last Postceremo­nie bij.

 ?? FOTO REUTERS ?? Merkel en Macron symbolisee­rden zaterdag de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland aan de treinwagon in Compiègne, waar op 11 november 1918 de Duitse capitulati­e werd onderteken­d.
FOTO REUTERS Merkel en Macron symbolisee­rden zaterdag de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland aan de treinwagon in Compiègne, waar op 11 november 1918 de Duitse capitulati­e werd onderteken­d.
 ?? FOTO BELGA ?? Een jongen woont de Last Post-ceremonie bij aan de Menenpoort.
FOTO BELGA Een jongen woont de Last Post-ceremonie bij aan de Menenpoort.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Trump, Merkel, Macron en Poetin namen naast elkaar plaats tijdens de ceremonie aan de Arc de Triomphe.
FOTO EPA-EFE Trump, Merkel, Macron en Poetin namen naast elkaar plaats tijdens de ceremonie aan de Arc de Triomphe.
 ?? FOTO AP ?? Koning Filip bracht aan het graf van de onbekende soldaat aan de Congreskol­om in Brussel hulde aan de slachtoffe­rs van beide wereldoorl­ogen.
FOTO AP Koning Filip bracht aan het graf van de onbekende soldaat aan de Congreskol­om in Brussel hulde aan de slachtoffe­rs van beide wereldoorl­ogen.
 ?? FOTO AFP ?? Activistes van Femen protesteer­den aan de Arc de Triomphe en raakten zelfs bijna tot aan het konvooi van Trump.
FOTO AFP Activistes van Femen protesteer­den aan de Arc de Triomphe en raakten zelfs bijna tot aan het konvooi van Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium