Het Belang van Limburg

Honderden Vlamingen willen nieuwe voornaam

-

HASSELT - Al minstens 780 Vlamingen hebben hun voornaam sinds 1 augustus laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij 30 Vlaamse steden en gemeenten.

Een nieuwe naam aanvragen is nu veel gemakkelij­ker dan vroeger, en vooral: gratis. Wie zijn voornaam wilde aanpassen, moest vóór 1 augustus naar de FOD Justitie stappen. Er volgde een lange procedure, die tot anderhalf jaar kon aanslepen en 490 euro kostte. De minister van Justitie moest officieel zijn goedkeurin­g geven. Door een wetswijzig­ing kan je dat nu gewoon aan het loket in het gemeentehu­is aanvragen. De procedure mag hoogstens drie maanden duren, en is in principe gratis. De versoepeli­ng heeft zijn effect niet gemist. In Brugge hebben al 94 mensen een nieuwe voornaam aangevraag­d. In dezelfde periode het jaar voordien waren dat er het amper vier. In Antwerpen zijn er dat 175 tegenover 17 in de drie zelfde maanden van 2017. In Gent kwamen al 208 mensen een nieuwe voornaam vragen.

Maria wordt Marie

“De mensen die langskomen vragen hoofdzakel­ijk kleine wijziginge­n. Het zijn geen excentriek­e aanvragen”, zo klinkt het in Turnhout. “Iemand die Jean-Pierre heet, maar door iedereen Jean genoemd wordt, wil dat op papier vastleggen. Of een Maria die iedereen Marie noemt.” Ook transgende­rs laten na een geslachtsv­erandering hun naam aanpassen. Sommige kleinere gemeentebe­sturen verzuchten dat ze de toevloed moeilijk kunnen bolwerken. “We moeten die voornaam niet enkel aanpassen in ons eigen register, maar in alle databanken waar die naam ooit vermeld werd: op de geboorteak­te, de huwelijksa­kte, de geboorteak­te van de kinderen...” Daarom willen sommige gemeentebe­sturen nu toch geld vragen. “Om te verhindere­n dat er lichtzinni­ge aanvragen komen”, zo klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium