Het Belang van Limburg

“Mijnbouw doet huis barsten”

-

ZOLDER - Na 25 jaar is de ondergrond uitgewerkt, dacht men bij de sluiting van de mijnen. Ruim 25 jaar later zijn er blijkbaar toch nog woningen die scheuren. “Hoe zit het met onze compensati­e voor mijnschade?”, vraagt Gilbert Vranken zich af.

De steenkoolw­inning heeft talrijke huizen in Limburg beschadigd. Eigenaars konden tot vorig jaar een financiële vergoeding vragen bij de NV Limburgs Mijngebied. Vanaf dit jaar kunnen geen nieuwe schadeclai­ms meer worden ingediend. De laatste ontginning­en dateren immers al van 1992. Volgens de wetgever kunnen scheuren en barsten in huizen, die nu nog opduiken, geen gevolg meer zijn van wat 25 jaar geleden onder de grond gebeurde. Alleen wie vroeger al een dossier heeft ingediend en vaststelt dat de schade nog groter is geworden, kan nog bij de NV Limburgs Mijngebied terecht.

Nogal wat mensen vinden dat een en ander te snel wordt afgesloten. Vorige week kreeg onze redactie meerdere vragen van bewoners uit Heusden-Zolder, die stellen dat hun woningen door mijnschade getroffen zijn en die niet weten waar ze daarmee terecht kunnen. Ze durven hun verhaal niet doen in de krant, uit angst voor de waardeverm­indering van hun huis. Gilbert Vranken en Marleen Bosmans uit de Aanhofstra­at in Zolder vormen de spreekwoor­delijke uitzonderi­ng.

“Wij hebben ons huis in de jaren tachtig gebouwd”, zegt Gilbert. “Om mijnschade te voorkomen, hebben we de bouwvoorsc­hriften nauwkeurig gevolgd. Dat maakte ons huis flink duurder.” “Toch daagden al na enkele jaren de eerste scheuren op. Daardoor staat onze kelder sinds begin jaren negentig onder water. Wij hebben dit aangeklaag­d, maar onze claim werd afgewezen.”

“Mijn vrouw leed de voorbije jaren aan kanker en we hadden dus andere zorgen aan ons hoofd. Nu ze weer beter is, willen we de zaak terug vastpakken. De barsten zijn de jongste jaren zo groot geworden, dat je er een vinger in kan leggen.

Maar helaas, we kunnen nu nergens meer met ons probleem terecht. Wij krijgen bij de dienst Mijnschade niemand aan de lijn.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het huis van Gilbert kraakt en scheurt en barst. “Door de mijnschach­ten eronder”, meent Gilbert.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het huis van Gilbert kraakt en scheurt en barst. “Door de mijnschach­ten eronder”, meent Gilbert.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium