Het Belang van Limburg

De hulproep van de horeca

- Noël Slangen

Na drieëntwin­tig jaar sluit in Sint-Truiden de befaamde brasserie ’t Nieuwscafé. Dit grand café zette Sint-Truiden destijds mee op de kaart als groeiende en vernieuwen­de handelssta­d. De hoofdstad van het fruit slaagde er de afgelopen decennia zelfs in om als handelscen­trum boven haar gewicht te boksen. Desondanks ging ook in Sint-Truiden het aantal horecaonde­rnemingen er van 155 tot 76 op achteruit. Anno 2018 blijkt het almaar moeilijker om op een rendabele manier een horecazaak uit te baten.

Sinds het midden van de jaren ’90 halveerde het aantal horecazake­n in Vlaanderen. Een halvering, dat zijn heel wat Ford-fabrieken. Zelfs in Hasselt daalde het aantal van 215 naar 104. Ons land is altijd een horeca-land geweest. Het behoort meer tot ‘onze cultuur’ dan kerstmarkt­en en zwarte pieten. Maar niemand voelt zich geroepen om met evenveel vuur voor de horeca te vechten. Bij de horeca zelf wijst de beschuldig­ende vinger meestal naar de invoering van de witte kassa. Dat zal wel een oorzaak zijn, maar geïnstitut­ionaliseer­de fraude kan nooit een economisch systeem zijn. Het probleem is structuree­l, en de invoering van de witte kassa heeft dat blootgeleg­d. De oorzaak is duidelijk: de belasting op lonen in ons land is te hoog voor arbeidsint­ensieve handel die gericht is op de particulie­re klant. De horeca kent vijfmaal zoveel faillissem­enten als andere sectoren. En nog eens zoveel stopzettin­gen. Ingrepen zoals flexijobs zijn er welkom, maar ze lossen het fundamente­le probleem niet op omdat dit voorbehoud­en blijft voor mensen die al werk hebben. De horeca is bij uitstek een plek waar heel wat mensen zonder gespeciali­seerde studies terecht zouden kunnen. Maar dan moet het nettobedra­g dat ze ontvangen en het brutobedra­g dat ze vandaag kosten, dichter bij elkaar liggen.

In deze periode verschijne­n de nieuwe edities van de culinaire gidsen. Ook nu weer zien we talloze nieuwe jonge ondernemin­gen die culinair de pannen van het dak koken. De liefde voor het vak is hun belangrijk­ste brandstof. Als de beleidsmak­ers met een fractie van die liefde de problemen van de horeca aanpakken, moeten we niet lang naar oplossinge­n zoeken. Ingrepen die de kostendruk met 15% kunnen verlagen, met extra aandacht voor de lonen van geschoolde koks, kunnen de sector opnieuw gezond maken. Traditione­el wijzen de federale en de Vlaamse overheid dan naar mekaar. Maar is de Vlaamse horeca geen uitgelezen terrein om eindelijk eens iets te doen met de fiscale instrument­en waarover Vlaanderen intussen zelf beschikt? Cheers!

De belasting op lonen in ons land is te hoog voor arbeidsint­ensieve handel die gericht is op de particulie­re klant

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium