Het Belang van Limburg

“Als mooi niet gaat, dan maar anders”

Standard ziet af maar pakt broodnodig­e overwinnin­g

- Bob FAESEN

Voor het eerst sinds die indrukwekk­ende thuiszege tegen Club Brugge van begin oktober heeft Standard nog eens een competitie­wedstrijd gewonnen. De Rouches zaten na een vroege treffer van Lestienne op rozen, maar zagen daarna ontzettend af in Kortrijk. Door een rake strafschop van Mpoku pakte de ploeg van trainer Preud’homme alsnog de volle buit. “In een ideale wereld win je met mooi voetbal, maar als dat niet lukt moet het maar op een andere manier”, zei de Luikse T1.

Amper 20 seconden was de match bezig of Standard stond gisteren al op voorsprong. Lang geen record in het Belgische voetbal, maar Maxime Lestienne zijn treffer is wel het vroegste van dit seizoen. Genk-speler Joakim Maehle deed er op Cercle Brugge (2-4) net vier seconden langer over.

“We proberen elke wedstrijd zo vroeg te scoren”, vertelde Preud’homme. “We zetten altijd zes of zeven spelers aan de middellijn bij de aftrap. Met Mpoku in de ploeg heb je iemand die zo’n diepe bal ook durft trappen.”

Match gespeeld? Nee. Kortrijk greep Standard bij de keel en liet pas weer los toen Mpoku er op het uur vanop de stip 0-2 van maakte. De vele kansen die Kortrijk in de tussentijd miste Kanu, Mboyo, Van der Bruggen, … - waren niet meer bij te houden. Preud’homme: “We moeten eerlijk zijn: vandaag krijgen we misschien wat meer dan we verdienden.”

Mentalitei­t

“Maar er zijn al zoveel matchen geweest dat we meer hadden verdiend en het niet kregen”, ging Preud’homme verder. “We wisten dat we het hier moeilijk zouden krijgen, zeker omdat het zo snel na de verplaatsi­ng in Krasnodar was. We misten de frisheid om zelf het spel in handen te nemen. Dan moet je je huid duur verkopen, en dat hebben we goed gedaan. Op de mentalitei­t van de spelers was niets aan te merken. Ik ben er trots op dat we ook op deze manier matchen kunnen winnen, want dat is voordien nog niet gebeurd.” Verder had Preud’homme compliment­en over voor zijn centrale verdedigin­gsduo: Christian Luyindama en Zinho Vanheusden. Laatstgeno­emde startte door de schouderbl­essure van Luis Pedro Cavanda voor de tweede match op rij. “Kortrijk is gevaarlijk met hun voorzetten en trachtte het op die wijze, maar die twee hielden goed stand”, aldus de Standard-trainer.

Volwassen match

Vanheusden, net als Samuel Bastien vandaag naar België U21, lijkt na twee opeenvolge­nde basisplaat­sen dus stilaan vertrokken. Als de Rouches eind deze maand tegen Eupen hervatten, is de 19-jarige Hasselaar door de schorsing van Luyindama quasi zeker van een nieuwe basisplaat­s. “Kortrijk is geen simpele ploeg om tegen te spelen”, gaf de Inter-huurling na de match aan. “Ochoa deed een paar goede reddingen en we hebben het in de tweede helft ook moeilijk gehad. We zaten bovendien niet al te fris, hadden gisteren (zaterdag, nvdr.) maar even getraind en een vliegreis van vijf uur in de benen. Maar ik denk dat we een volwassen match hebben gespeeld.” Met die volwassen match maakte Standard komaf met een slechte reeks en boekte het de eerste overwinnin­g in vijf wedstrijde­n. De efficiënte Luikenaars komen zo op 23 punten op een gedeelde zesde plek met AA Gent.

KORTRIJK: Kaminski (6) – Azouni (6), Hines-Ike (5), Kagelmache­r (5), D’Haene (6) - De Sart (6), Van der Bruggen (6) – Kanu (5), Chevalier (6), Stojanovic (6), Mboyo (5)

STANDARD: Ochoa (7) – Fai (6), Luyindama (6), Vanheusden (7), Laifis (6) – Cimirot (5), Bastien (7) – Mpoku (6), Carcela (5), Lestienne (6) – Emond (5)

VERVANGING­EN: 45’ Cimirot door Agbo (6), Kagelmache­r door Lepoint (6), 65’ Stojanovic door Avenatti (6), 67’ Lestienne door Djenepo (5), 83’ Mpoku door Marin (-), 85’ Van der Bruggen door Ezekiel (-) DOELPUNTEN:1’ Lestienne 0-1, 75’ Mpoku (strafschop) 0-2

GELE KAARTEN: 27’ Azuni, 28’ Carcelau, 33’ Luyindama, 41’ Van der Bruggen, 45’ Mpoku, 49’ Bastien, 74’ D’Haene

TOESCHOUWE­RS: 7963

SCHEIDSREC­HTER: Wesley Aelen (5)

 ?? NEWS
Foto PHOTO ?? Zinho Vanheusden speelde een sterke partij centraal in defensie.
NEWS Foto PHOTO Zinho Vanheusden speelde een sterke partij centraal in defensie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium