Het Belang van Limburg

Peter Bijvelds de beste in Gingelom Dwaze Ocon

-

De Nederlande­r Peter Bijvelds was de beste in de Rally van Zuid-Limburg, de voorlaatst­e manche van het VAS-kampioensc­hap. Met zijn Ford Fiesta R5 klopte hij in Gingelom Eddy Vandevelde in een Mitsubishi Lancer.

Een week na de Condrozral­ly werd de Rally van Zuid-Limburg overschadu­wd door het noodlottig­e ongeval dat daar het leven kostte aan de Truiense copiloot Rik Vanlessen. Samen met Steve Matterne was hij voor eigen volk normaal de topfavorie­t geweest met een heuse DS3 WRC. Als eerbetoon bleven ze op de deelnemers­lijst met startnumme­r 1. Een foto van Vanlessen reed met de andere auto’s mee.

De vierde editie van de wedstrijd kreeg met de Nederlande­r Peter Bijvelds - terug na negen jaar inactivite­it - een logische winnaar. Zijn Ford Fiesta R5 was de snelste wagen aan de start. Hans Weijs werd met zijn BMW de eerste leider en sloot de eerste lus van drie KP’s ook af als primus. Maar in KP4 nam Bijvelds het commando in handen en hij stond het niet meer af. Weijs verloor op KP6 twee minuten door een foute bandenkeuz­e en een gebroken gaskabel, waardoor Eddy Vandevelde de tweede plaats in de schoot geworpen kreeg. Johan Dekens legde beslag op de vierde plaats en was met zijn Porsche 997 de eerste tweewielaa­ngedreven wagen. Bocholtena­ar Gunter Monnens, die zich op de valreep had ingeschrev­en met een

Mitsubishi Lancer, verloor op de openingspr­oef al vijf minuten met een kleine sortie. Hij kwam terug naar de negende plaats op 5’42” van de winnaar, onder meer dankzij een scratch in KP7. Maar in de slotproef viel hij uit met veel rook uit de uitlaat. Matthias Boon gooide al vroeg de handdoek met een gebroken aandrijfas. Stijn Pacolet ging hard van de baan en vernielde zijn Ford Fiesta, maar bleef zelf ongedeerd.

Een idiote actie van achterligg­er Esteban Ocon heeft Max Verstappen een oververdie­nde zege gekost. De Maaseikena­ar ging op de piste magistraal voorbij Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas én Lewis Hamilton, maar na de oerdwaze actie van Ocon werd hij slechts tweede op anderhalve seconde van Hamilton. Na afloop kwam het tot een opstootje, waarvoor Verstappen een alternatie­ve straf kreeg: twee dagen gemeenscha­psdienst bij de FIA.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium