Het Belang van Limburg

“Verloren van kampioen”

- Rob KWANTEN

De eerste thuisneder­laag van Tongeren in de competitie is een feit. Datovoc won nog wel de eerste set, maar viel daarna ten prooi aan een zeer sterk Oostende, dat met Biebauw, Coolman en De Valkeneer enkele klassespee­lsters in de rangen heeft. “Dit Hermes wordt zonder twijfel kampioen”, aldus Dato-trainster Irina Jeleznova.

De publieke opkomst blijft een pijnpunt bij Tongeren. Ook de komst van concurrent Oostende zorgde niet voor volle tribunes. Dan maar zelf het vuur aan de lont steken, dacht Mouha. Samen met middenmaat­je Vinkesteyn duwde ze in de eerste set stevig op het gaspedaal. De bezoekster­s scoorden vlotter op de hoeken, maar een lagere foutenlast bezorgde Datovoc de setwinst.

Grinta

Dat setverlies bleek de wake-up call die Oostende nodig had. In de volgende drie sets was het klassevers­chil bij momenten heel groot. De opslagdruk van Coolman en Blenckers sloeg in het begin van elke set een kloof die Tongeren niet meer gedicht kreeg. Verbinnen en De Valkeneer werden op de hoeken perfect aangespeel­d door Biebauw, die aan de pass een klasse apart blijft. Wat zette Tongeren daartegeno­ver? Vooral veel grinta: in set twee vocht het knap terug van 6-15 naar 14-18. Hawinkel prikte enkele keren goed tegen op de hoek en Schrijvers viel prima in. Maar een puntje pakken zat er helaas niet in voor de thuisploeg, die Oostende leider ziet worden en voorlopig zelf vrede moet nemen met de vierde stek.

Zetel

“Dit Hermes wordt zonder twijfel kampioen”, liet Irina Jeleznova na de wedstrijd optekenen. “Maar hun sterkte neemt niet weg dat wij receptione­el te zwak waren en vooral te weinig opslagdruk hebben gecreëerd. Ons midden is heel sterk, maar de ballen kwamen niet goed genoeg bij onze passeur. Jammer, maar in de derby tegen As willen we zaterdag weer drie punten pakken.”

Ook kapitein Anne Moors was ontgoochel­d: “Wij hebben Oostende in een zetel gezet door veel te zwak te serveren. Daardoor kwamen praktisch alle ballen perfect bij Biebauw, die nog altijd de beste passeur van België is. Bij ons haperde er altijd wel iets: als de recepties even wel goed kwamen, dan scoorden we niet meer in aanval. Een ploeg als Oostende straft dat af. De beste ploeg heeft gewonnen”, besloot Moors.

SETSTANDEN: 25-22, 19-25, 21-25, 18-25. VOOR TONGEREN: Krenicka, Hawinkel 14, Mouha 14, Wittock 8, Moors 2, Vinkesteyn 12. Libero: Valkenborg. Kwamen in: Humblet, Schrijvers 5, Krenicky 1.

VOOR OOSTENDE: Coolman 19, Blenckers 13, Biebauw 7, De Valkeneer 17, Van Acker 1, Verbinnen 14. Libero’s: De Tant, Vanden Berghe. Kwamen in: Lefeber 2, De Winnen.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Hawinkel neemt het Oostendse blok te grazen.
Foto SVEN DILLEN Hawinkel neemt het Oostendse blok te grazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium