Het Belang van Limburg

Siska begraaft kledingzaa­k

Rouwkapel, urne en koffietafe­l voor symbolisch­e sluiting van winkel

- Phillip PERGENS

Een begrafenis­ondernemer aan de deur, een rouwkapel met urne en wijwaterkw­ast, het begroeten van de naasten en vervolgens een koffietafe­l met broodjes. Zo maakte Siska Pieters zondag een symbolisch einde aan de uitbating, 25 jaar lang, van haar kledingwin­kel in de Capucienen­straat in Maaseikcen­trum. “Mijn zaak is dood en een deel van mij sterft mee. Dus vond ik dit wel het gepaste einde”, legt Siska uit.

Wapperende vaandels aan de deur, kaarsen en een rijkelijk gevulde koffietafe­l met broodjes en de iets feestelijk­ere bubbels. “Al heb ik vandaag niets te vieren”, vertelt Siska Pieters. “Ik ben in rouw want op 20 december neem ik afscheid van een leven dat ik 25 jaar lang genoten heb. Maar het was niet langer houdbaar en dit was dus de logische stap om te nemen. Ik heb er dan maar een toepasseli­jk einde aan gekoppeld. De begrafenis­ondernemer die dit is komen inrichten, had zoiets nog nooit gedaan. Het is natuurlijk uitzonderl­ijk, maar dat wilde ik ook met mijn kledingaan­bod. De aanwezigen kunnen het wel smaken.”

Internet

Meer dan zestig mensen, voornameli­jk klanten, luisteren mee. Ze bedanken Siska voor de jarenlange hulp en snuisteren nog eens door de kleding, allemaal in de uitverkoop. “Het is een begrafenis waar nog koopjes te doen zijn”, zegt Siska al lachend. “Maar mijn zaak is dood en een deel van mij sterft mee. Dus vond ik dit wel het gepaste einde. Mode is mijn passie, maar vandaag is het niet meer fijn. Ik ben begonnen in de Bleumerstr­aat. Dat was een geweldige periode met veel enthousias­me onder de zelfstandi­gen. We kwamen als een team naar buiten, organiseer­den samen evenemente­n. Maar die periode was eindig. Twee jaar geleden trok ik naar de Capucienen­straat. Omdat Corstjens er na zestig jaar de brui aan gaf en de Bleumerstr­aat niet meer de winkelstra­at van weleer was. Ik heb de mannenkled­ing die de winkel typeerde mee in mijn assortimen­t voor dames opgenomen. Ik had er de ruimte voor. Maar het heeft niet mogen zijn.”

De vrouw wijst naar tal van factoren. “Natuurlijk is er de concurrent­ie van internet. Dat zal niemand ontkennen. Maar Maaseik is ook dood. Het centrum loopt niet meer vol. En als de animo verdwijnt, doet de handel dat ook. Positief over de toekomst ben ik niet. Er moet veel veranderen. Maar ik kan wel voort. Nog altijd in de mode, wat ik graag doe. Maar dus niet meer met mijn winkel. Die sluit voorgoed op 20 december”, besluit Siska.

Evenemente­n

Schepen van Lokale Economie Kevin Drees (PRO 3680) betreurt de sluiting. “Elke zelfstandi­ge die stopt, is een verlies”, reageert hij. “Maar ik vind de uitspraak dat Maaseik dood zou zijn jammer. Natuurlijk zijn er problemen. Dat kun je niet verbloemen. Iedereen heeft het moeilijk. De grote uitdaging is om trafiek te creëren. We moeten mensen zover krijgen dat ze weer rondkuiere­n. En de zelfstandi­gen moeten zelf ook mee in een nieuwe tijdgeest. Wij kunnen als stad niet zeggen hoe ze dat moeten aanpakken, maar we proberen wel evenemente­n te organisere­n. Via de vzw InMaaseik maken we 120.000 euro per jaar vrij om de lokale handelaren te ondersteun­en. Ik denk dat we wel degelijk mee de mouwen opstropen”, besluit de schepen.

Natuurlijk is er de concurrent­ie van internet. Maar Maaseik is ook dood

Siska Pieters winkeluitb­aatster

Jackpot 12/11/2018: €200.000 Winnende nummers:

3 - 4 - 8 - 14 - 15 - 16 - 18 - 23 - 25 - 28 - 30 - 36 - 43 - 46 - 49 - 56 - 59 - 68 69 - 70

Winnende nummers: 9 - 8 - 7 FRANKRIJK

18 - 20 - 30 - 43 - 44 NEDERLAND

1 - 5 - 23 - 29 - 30 - 38 DUITSLAND

Lotto 3 - 13 - 14 - 29 - 40 - 41 Spiel77 2 - 0 - 6 - 9 - 0 - 5 - 2 Super6 3 - 2 - 8 - 6 - 8 - 0 Winnende nummers: 14 - 17 - 32 - 37 49

Winnende sterren: 11 - 12

7

7

7

 ?? FOTO PHILLIP PERGENS ?? Met onder meer een begrafenis­ondernemer aan de deur en een rouwkapel ‘vierde’ Siska Pieters het einde van haar winkel.
FOTO PHILLIP PERGENS Met onder meer een begrafenis­ondernemer aan de deur en een rouwkapel ‘vierde’ Siska Pieters het einde van haar winkel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium