Het Belang van Limburg

“We kunnen toch niet over doden lopen”

Families boos omdat graven met ruggen tegen elkaar geplaatst worden

- Zahra BOUFKER

Op het kerkhof van Berkenbos (Heusden-zolder) worden de graven sinds kort met de ruggen tegen elkaar geplaatst. Maar dat vinden heel wat nabestaand­en “schandalig en respectloo­s”. Met twintig hebben ze intussen een klacht ingediend.

Het gemeentebe­stuur gebruikt op het kerkhof van Berkenbos sinds kort een nieuwe manier om graven te plaatsen. De achterkant van het ene graf rust daarbij tegen de achterkant van het achterligg­ende graf. “We kwamen op Allerheili­gen om onze geliefde te herdenken en zagen dat pal tegen het graf van mijn broer een ander graf lag. Dat getuigt van weinig respect”, zegt Christina Pawlowski. “Ik kreeg zowat een hartverzak­king toen ik het zag. Waarom heeft het gemeentebe­stuur ons niet geïnformee­rd? Want blijkbaar is niemand op de hoogte. We zijn niet tegen het nieuwe concept om de graven zo te plaatsen maar we willen wel dat er minstens een tussenruim­te van 10 à 15 cm is. Als er plaats is tussen de ruggen van de graven kunnen we ze langs de achterzijd­e onderhoude­n, en krijgen we het gevoel dat we alleen kunnen zijn met de persoon. Ik wil absoluut niet dat ze hetzelfde doen bij mijn man die iets verderop in dezelfde gang begraven ligt.”

Geen antwoord

Het graf van de ouders van Manola, Marilena en Miranda Ciofi ligt ook in die kerkhofgan­g. ”Hoe geraken we op het graf van mijn ouders als er straks ook hiertegen een ander graf geplaatst wordt?”, vraagt Manola zich af. “Toen we het nieuws vernomen, zijn wij naar de gemeente gestapt voor uitleg. Maar we hebben nog steeds geen antwoord. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je over de lichamen van overledene­n stapt? Zoiets doe je niet. Daarom vragen we dat het gemeentebe­stuur een tussenruim­te voorziet. Ondertusse­n hebben we met twintig nabestaand­en die in deze kerkhofgan­g familie hebben een klacht ingediend. Het is zo triestig dat ze onze dierbaren niet laten rusten en dat de nabestaand­en die het zo al moeilijk hebben met de verwerking zo behandelen. We vinden het schandalig en respectloo­s.”

Emotioneel

Ook Rita Mertens is er het hart van in. Het graf van haar vader zal één van de volgende graven zijn die volgens het nieuwe systeem uitgevoerd worden. “Een dekplaatje van 15 centimeter is wat wij vragen. Dit is het enige plekje waar ik nog bij mijn vader kan zijn en dat willen ze dan afpakken”, zegt een emotionele Rita. Ook Liliane schrok zich een bult: “Mijn vader hebben ze pal tegen een ander graf gelegd. Toen ik de begrafenis­ondernemer belde, zei hij dat hij opdracht had gekregen van het gemeentebe­stuur. Esthetisch trekt het op niets maar ook emotioneel is het moeilijk.” “Wij passen enkel toe wat er in het verleden beslist is”, reageert burgemeest­er Mario Borremans (G.O.E.D.) “We hebben op gegeven moment de beslissing genomen om te stoppen met grafkelder­s en om de concessie in volle grond anders te organisere­n. Op het kerkhof van Berkenbos zijn er al twee graven op deze manier geplaatst. We hebben inderdaad gemerkt dat de nabestaand­en van dit kerkhof dat niet oké vinden. Elders in Heusden-Zolder gebeurde het al op deze manier. Ik wil wel benadrukke­n dat ik begrip heb voor deze mensen en voor deze gevoelige materie. Daarom wil ik de situatie in Berkenbos samen met de mensen herbekijke­n. Misschien moeten we in de toekomst de organisati­e van de graven anders aanpakken. Maar alles blijft wel afhankelij­k van de mogelijkhe­den natuurlijk.”

Herbekijke­n

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Christina Pawlowski, en Manola en Marilena Ciofi zijn ontgoochel­d: “We vinden dit schandalig en respectloo­s.”
FOTO ZAHRA BOUFKER Christina Pawlowski, en Manola en Marilena Ciofi zijn ontgoochel­d: “We vinden dit schandalig en respectloo­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium