Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN Gehuldigde Nina krijgt eigen straat

-

Wereldkamp­ioene Nina Derwael krijgt haar eigen straat in SintTruide­n. Dat is zaterdagmi­ddag bekendgema­akt tijdens de huldiging van gouden Nina op de Groenmarkt. Ondanks de regen kwamen zo’n 350 fans de wereldkamp­ioene aan de brug met ongelijke leggers toejuichen.

Tijdens ‘Ninapéro’ kreeg Derwael de nodige lof toegezwaai­d vanop een podium. Ook werden de beelden van haar historisch­e prestatie in Doha nog eens vertoond. Burgemeest­er Veerle Heeren en schepen van sport Carl Nijssens spaarden hun woorden niet voor de inwoonster uit Velm. “Wij zijn nu een wereldstad met een wereldkamp­ioene. Respect. Wij zijn erg trots”, klonk het.

Ereburger

Onder luid applaus beklom Derwael vervolgens het podium. "Ik ben enorm blij om te zien dat iedereen zo hard heeft meegeleefd. Stress? Ik lijk misschien een ijskonijn maar vanbinnen heb ik veel stress", glimlachte de kampioene. "Maandag ga ik opnieuw trainen. Over twee weken is er de wereldbeke­r in Duitsland. Daar hoop ik weer een prestatie neer te zetten." En toen moest het mooiste moment nog komen. Het stadsbestu­ur beloofde Derwael het ereburgers­chap toe te kennen en om een straat of plein naar Nina Derwael te vernoemen. "De volgende nieuwe straat krijgt haar naam." Derwael straalde – “Een hele eer” - en begon vervolgens ze aan een selfie- en handtekeni­ngenmarath­on.

Vraag blijft of Sint-Truiden wel een straat of plein naar de kersverse winnares van de Nationale Trofee voor Sportverdi­enste mag vernoemen. Een decreet zegt immers dat je hiervoor overleden moet zijn of deel moet uitmaken van de koninklijk­e familie. "Ik heb met de burgemeest­er en verschille­nde raden overlegd. Niemand heeft ons gezegd dat het niet mag. Wij noemen onze straten toch zoals wij willen? En als het niet mag dan noemen wij het toch gewoon het Ninaplein", zegt Nijssens.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Iedereen wilde een selfie met of handtekeni­ng van Gouden Nina, ook Wouter Beke en diens dochtertje Nette.
FOTO SVEN DILLEN Iedereen wilde een selfie met of handtekeni­ng van Gouden Nina, ook Wouter Beke en diens dochtertje Nette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium