Het Belang van Limburg

Limburg trapt carnavalss­eizoen af

- Eddy VANDOREN

Carnavalmi­nnend Limburg heeft zondag het nieuwe seizoen afgetrapt op tal van plaatsen in de provincie. In Lanaken daagden zo’n vijfhonder­d feestneuze­n op voor de symbolisch­e opening op 11 november. Al geraakte het plaatselij­ke kanon daar slechts aan tien in plaats van de symbolisch­e elf schoten.

Al vanaf 10.30 uur daagden de eerste carnavalis­ten op terwijl ze een - toen nog - rustig plekje zochten onder de grote pleinoverk­apping tussen het Lanakense gemeentehu­is en de Sint-Ursulakerk. Om 11.11 uur moest de officiële opening met elf kanonschot­en gebeuren, maar het apparaat van dienst raakte tot veler verbazing niet verder dan tien knallen. Al kon dat de pret niet deren.

De organisati­e verliep - op dat ene ontbrekend­e kanonschot na vlekkeloos en was in handen van de Raod van Laon tot Aoke, de Brikkebekk­ers uit Rekem, de Wottelzeks­kes uit Veldwezelt, Nit te Geluive uit Smeermaas en de Gelliker Galliaren. Voorzitter Jaco Lenaerts van de Raod van Laon tot Aoke heette de talrijke bezoekers welkom en Marc Stevens van het overkoepel­end Lanaker Carnavalsk­omiteit deed een oproep om voortaan wat minder te ‘kallen via de sociale media’ maar elkaar opnieuw rechtstree­ks aan te spreken. Burgemeest­er Marino Keulen verwees naar het belang van carnaval als ‘het volksfeest bij uitstek’ en wenste iedereen bij voorbaat een ‘zaolige vastelaove­d’. De opening van het seizoen startte met het Limburgs volkslied door De Porijkes en Jus te Nève en op het podium meegezonge­n door al de lokale prinsen en prinsessen. Later op de dag zorgden Jérôme, Kölsch Platt, Eric Ghelen, De Zaote Dweile en Frans Theunisz voor de nodige ambiance.

Concurrent­ie

In Riemst werd het seizoen door de 24 carnavalsv­ereniginge­n afgetrapt in cultuurcen­trum ’t Paenhuys. “Dit jaar moet de start van het carnavalss­eizoen aardig concurrere­n met de herdenking van 100 jaar Wapenstils­tand”, zegt schepen van Cultuur Marina Pauly. “Het mooie is echter dat beide evenemente­n iets gemeenscha­ppelijk hebben. Ze staan allebei in het teken van vrede, vriendscha­p en samenhorig­heid. Van 11 november tot in het voorjaar volgen de bals, prinsen- en prinsessen­verkiezing­en, machtsover­drachten en stoeten elkaar in een snel tempo op. Het succes van carnaval in Riemst is de verdienste van de 24 vereniging­en en de vele vrijwillig­ers die onze kleine gemeente rijk is. Voor ons als gemeentebe­stuur is carnaval waardevol cultureel erfgoed dat onze volledige steun en medewerkin­g verdient.” De muzikale noot namen de Hofkapel van Val-Meer, Juulke, de Shakin’ DJ’s en deejay Eddy voor hun rekening.

 ?? FOTO EVA ?? In Lanaken daagden zo’n 500 feestneuze­n op voor de symbolisch­e aftrap van het carnavalss­eizoen.
FOTO EVA In Lanaken daagden zo’n 500 feestneuze­n op voor de symbolisch­e aftrap van het carnavalss­eizoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium