Het Belang van Limburg

Kunstenaar op het slagveld

- Christof RUTTEN

Koen Broucke mag en kan dat zeggen, want hij is historicus van opleiding. Maar hij is meer gekend als veelzijdig kunstenaar die zowel met schilderij­en en tekeningen, performanc­e en muziek bezig is. Momenteel lopen er twee expo’s van hem in Limburg. In CC Maasmechel­en kan je zien welke inspiratie hij vond op het slagveld van Lafelt, een gehucht van Riemst. En in galerie Anouk Vilain in Diepenbeek brengt hij een ode aan William Turner. Eerst even terug naar 2 juli 1747. Op die dag vond de slag om Lafelt plaats, ook bekend als de Slag Om Maastricht. De legers van Frankrijk en Oostenrijk (en hun geallieerd­en), samen 150.000 man sterk, treffen elkaar op open terrein in het oosten van Limburg. Om 9 uur opent de artillerie het vuur. Om 15 uur slaagt een Ierse brigade - in dienst van Lodewijk XV - erin een bres te forceren. Aan het eind van de dag zegevieren de Fransen. Maar met een zware prijs. 10.971 gesneuveld­en aan Franse zijde, 6.707 slachtoffe­rs bij de geallieerd­en. “Mijn doctoraat handelt over de kunstenaar op het slagveld. Ik ga er wandelen en probeer er dingen terug te vinden van toen. Niet als archeoloog, maar als kunstenaar. Ik ben ervan overtuigd dat een kunstenaar elementen kan vinden die een historicus met zijn wetenschap­pelijke methode nooit zou kunnen achterhale­n,” zegt Koen Broucke.

Zoals Lodewijk XV het zag

In 2019 komt er een overzichte­xpo waarbij hij zijn werkmethod­es toelicht. Een daarvan is door de ogen van iemand anders kijken. “Ik ga alleen op de slagvelden wandelen, meermaals en in alle weersomsta­ndigheden, maar ook met vrienden. In Lafelt heb ik dat met Charlotte Van den Broeck, Jess De Gruyter en Alicja Gescinska gedaan. Dichters en filosofen.”

“Op zulke wandelinge­n met vrienden krijg je andere ervaringen. Je kijkt door de ogen van iemand anders naar die plek. Die inzichten en ervaringen leiden bij mij tot schilderij­en en tekenin- gen.”

Broucke bezocht de afgelopen jaren heel wat slagvelden. Is er iets uniek aan het slagveld van Lafelt volgens hem? “Het landschap is grotendeel­s gebleven zoals het was. Ook het dorp Lafelt is nauwelijks groter geworden. Wat je nu ziet komt dus grotendeel­s overeen met wat Lodewijk XV heeft gezien op de plaats waar nu een stenen monumental­e stoel staat toen hij de veldslag overschouw­de.”

Turner op de Maas

Ander werk van Broucke is te zien in galerie Anouk Vilain in Diepenbeek. Schilderij­en die een ode zijn aan de Britse schilder William Turner. “Vorige winter heb ik een huis gekocht in Waulsort, een plek in het zuiden van de Belgische Maasvallei waar ik verliefd op ben geworden. Paul Van Ostaijen is er in de buurt in een kuuroord overleden. Ik kwam er ook achter dat William Turner er ooit op een bootje op de Maas is gepasseerd. Schetsen daarvan worden bewaard in Tate Britain in Londen. Bij Anouk toon ik enkele directe referentie­s naar Turner met schilderij­en van luchtparti­jen, iets waar Turner heel bekend om was. Maar er hangen ook schilderij­en die gebaseerd zijn op wandelinge­n die ik daar heb gedaan. Bovendien blijkt ook nog eens dat Waulsort vroeger een slagveld is geweest, een ‘village martyr’.”

Geen toeval, opperen we: werk vindt hem, niet andersom. “Dat is het ja. Iets wat alleen maar kan als je je ogen openhoudt.”

 ?? FOTO KOEN BROUCKE ?? Een schilderij van Koen Broucke dat hij maakte na een wandeling op hetvoormal­ige slagveld van Lafelt.
FOTO KOEN BROUCKE Een schilderij van Koen Broucke dat hij maakte na een wandeling op hetvoormal­ige slagveld van Lafelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium