Het Belang van Limburg

Steeds meer roofvogels boven Limburg bij trek naar zuiden

Maar sommige traditione­le vogelsoort­en blijven weg door opwarming van aarde

- Mireille MAES

De vogeltrek naar het zuiden leverde dit najaar opnieuw spectacula­ire beelden op in de Limburgse lucht. De passage van de honderden kraanvogel­s is een evenement. Maar ook de vluchten van de groepjes rode wouwen, de zeearend en de ruigpootbu­izerd zijn indrukwekk­ende waarneming­en. De bonte kraai, vroeger een bekende trekker, lijkt zich minder en minder richting West-Europa te verplaatse­n. “Door de opwarming van de aarde lijkt deze soort zo’n trek te vermijden’, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.

HONDERDEN KRAANVOGEL­S

Tussen 31 oktober en 6 november passeerden honderden kraanvogel­s boven Limburg. Gerald Driessens: “Ze trekken via Lac Du Der in Frankrijk naar Extramadur­a in Spanje. Deze grote groepen zien overvliege­n is een belevenis. En waar ze vroeger vooral via het Oosten van België zuidwaarts trokken, zien we ze nu meer en meer in Limburg. De grootste groep kraanvogel­s werd op 31 oktober in Bree gezien. Daar werden er 131 geteld.”

MEER EN MEER ROOFVOGELS

De ruigpootbu­izerd in Schulen is een opmerkelij­ke waarneming in Limburg. “Deze Scandinavi­sche soort passeert normaal via de havengebie­den en de polders. Dat we deze vogel zo diep landinwaar­ts aantreffen, is uitzonderl­ijk. Dat geldt ook voor de zeearend (foto hieronder) die in de Maten in Genk en de Wijvenheid­e in Zonhoven werd gespot.” Driessens verwacht dat deze laatste soort - de grootste Europese roofvogel - meer en meer gaat opduiken omdat de vogel het in Nederland heel goed doet. “En hun favoriete eten - ganzen en eenden hier in Limburg overwinter­t.” Dat het goed gaat met de roofvogels is meteen een verklaring waarom ze meer een meer via het binnenland - een alternatie­ve en minder drukke route dan de kustlijn - richting zuiden trekken.

EÉN BONTE KRAAI

Minder goed nieuws voor de liefhebber­s van de bonte kraai. “Waar een waarneming van deze soort vroeger normaal was, is dit nu uitzonderl­ijk geworden. Het zijn er nog geen handvol per winter meer in België. Door de warme winters nemen ze niet meer het risico om de riskante trek te ondernemen. Op een enkeling na. En die zit sinds 23 oktober in het gebied Maaswinkel in Maasmechel­en.”

MEER BLADKONINK­JES

In de telpost in Lommel lieten zich de laatste maand zeven bladkonink­jes (zie cirkel hieronder) ringen. En dat zijn er veel. “Deze zangvogel is iets groter dan een goudhaantj­e. Ze broeden ten oosten van de Oeral. Vroeger werden ze alleen langs de kust gesignalee­rd, maar nu dus ook meer in het binnenland.”

 ?? FOTO HBVL ?? Een opmerkelij­ke gast in Limburg: de ruigpootbu­izerd.
FOTO HBVL Een opmerkelij­ke gast in Limburg: de ruigpootbu­izerd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium