Het Belang van Limburg

Transplant­atiecoördi­nator Walter Van Donink (UZA)

“We zijn voorzichti­g met donor die geen familie of goede vriend is”

-

ANTWERPEN - “We zijn heel voorzichti­g met donoren die geen familie of goede vrienden zijn van de persoon die op zoek is naar een nieuw orgaan”, zegt Walter Van Donink, transplant­atiecoördi­nator van UZ Antwerpen. “Het risico bestaat dat mensen hun orgaan tegen betaling afstaan, waardoor er sprake is van orgaanhand­el. Dat is absoluut verboden.”

Volgens dr. Van Donink gebeurt het zelden dat iemand via sociale media op zoek gaat naar een orgaan. “Logisch, want wie wil nu een orgaan afstaan aan een persoon die je niet of zeer oppervlakk­ig kent? Vandaar dat transplant­atiecentra uiterst voorzichti­g zijn met donoren die geen familie of goede vrienden zijn. We moeten immers 100 procent zeker zijn dat die persoon zijn orgaan volledig belangeloo­s wil afstaan en dit niet doet in ruil voor geld of een andere beloning. Dan is er immers sprake van orgaanhand­el en dat is absoluut verboden in België”, zegt Van Donink. “Als een orgaandono­r zich meldt, gebeurt er altijd een screening van donor en ontvanger door twee onafhankel­ijke artsen. Als blijkt dat het verhaal van donor en ontvanger niet bij beide artsen hetzelfde is, kan het zijn dat de donor zijn orgaan niet louter uit menslieven­dheid afstaat. In dat geval gaat de transplant­atie niet door.”

548 transplant­aties

De kans is dus groot dat Salvatore Fiata via de wachtlijst van Eurotransp­lant (acht Europese landen zijn hierbij aangeslote­n, nvdr.) aan een nieuwe nier zal moeten geraken. “Op dit moment is de gemiddelde wachttijd bij Eurotransp­lant 2,5 à 3 jaar, in België 1,5 à 2 jaar”, zegt Van Donink. Intussenti­jd zal Salvatore een nierdialys­e moeten ondergaan. “Zo’n dialyse is zwaar voor de patiënt en belastend voor zijn lichaam. Maar in principe kan iemand wel verschille­nde jaren – tot wel tien jaar – in leven blijven met een dialyse.”

In België werden er vorig jaar 548 nieren getranspla­nteerd. “485 nieren waren afkomstig van een overleden donor, 63 nieren kwamen van een levende donor”, zegt Van Donink. “In Nederland en Duitsland ligt het aantal levende donoren een stuk hoger dan in België, al hebben we hier procentuee­l dan weer veel meer overleden donoren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium