Het Belang van Limburg

“Uitspraak is precedent”

Unia over veroordeli­ng van basisschoo­l die jongen (10) met Down weigerde

-

HASSELT - Een basisschoo­l uit Schoten die een 10-jarige jongen met het syndroom van Down adviseerde om een andere school te zoeken, is door de rechter veroordeel­d tot het betalen van een morele schadeverg­oeding van 650 euro wegens intimidati­e. Volgens de rechter was dat advies namelijk “een weigering onder tafel”. “Die uitspraak is een precedent”, zegt Els Keytsman van gelijkekan­sencentrum Unia.

De rechter geeft de ouders van Maxim (10) gelijk: de school in Schoten had hen niet het advies mogen geven om hem van school te laten veranderen. Sinds de invoering van het M-decreet in september 2015 is inclusief onderwijs de regel: alle kinderen mogen naar gewone scholen, ook leerlingen met een beperking. Sindsdien zijn er 48 problemen met inschrijvi­ngen gemeld. “Dat gaat niet om duidelijke weigeringe­n maar wel om scholen die subtiel aangeven dat ze zich niet kunnen aanpassen aan het kind”, zegt Els Keytsman, woordvoers­ter van Unia. “We hopen dat deze uitspraak van de rechter een mind shift veroorzaak­t: kinderen met Down kunnen wél naar een gewone school.”

Oplossing zoeken

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) betreurt het dat de ouders van Maxim en de school geen oplossing vonden. “Ouders en school moeten met wederzijds respect steeds blijven zoeken naar een zo maximaal mogelijke invulling van inclusief onderwijs”, zegt Crevits. “Pas als de nodige inspanning­en voor de school niet redelijk zijn, kan een leerling geweigerd worden.” Hoeveel kinderen met het syndroom van Down les volgen in het gewone onderwijs, weet niemand. Daarover worden geen aparte cijfers bijgehoude­n. De cijfers die er zijn gaan om alle leerlingen met een matige of ernstige verstandel­ijke handicap in het gewoon onderwijs (type 2). “Vorig schooljaar ging het in het gewone basisonder­wijs om nog geen 300 leerlingen op een totaal van 675.000. Voor het secundair ging het om 113 leerlingen op meer dan 440.000.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium