Het Belang van Limburg

“Geen kleppers, enkel Limburgse pareltjes”

Eerste Limburgse boekenbeur­s stelt 32 auteurs voor in Ulbeek

- Rudi DE COCK

Wat aanvankeli­jk startte als een ‘bevlieging’, is in enkele dagen tijd uitgegroei­d tot een bescheiden eerste boekenbeur­s voor Limburg. “Er is nood aan erkenning voor Limburgse auteurs die verder willen kijken dan alleen datgene dat goed zou verkopen”, zo getuigt Arlette Henek, één van de initiatief­nemers. De beurs in de Bottelarij in Ulbeek op zondag 25 november is al volzet.

“De telefoon staat niet stil. We moeten aanvragen van auteurs helaas weigeren”, klinkt het bij de organisato­ren. Het is duidelijk dat er bij heel wat auteurs vraag is naar een boekenbeur­s in Limburg. Er zijn af en toe wel wat lokale initiatiev­en, zoals onlangs in de Genkse bieb, waar een boekenbeur­s georganise­erd werd met enkel auteurs die een band hadden met de stad. Het is daar dat de vijf bezielers van deze eerste boekenbeur­s voor Limburg aan de praat geraakten.

Arlette Henek: “De sterkte van het Genkse initiatief was dat het geen commerciël­e bedoeling had. Er werd voor gekozen om mensen van Genk een ‘podium’ te geven. Dat sloeg duidelijk aan. Heel wat auteurs vallen immers uit de boot omdat uitgeverij­en alleen kijken naar wat goed zou kunnen verkopen. Wij willen het idee van Genk nu extrapoler­en naar de ganse provincie. Heel wat Limburgse auteurs verlangen naar erkenning, naar waardering, los van eventuele verkoopcij­fers. Er wordt heel wat moois geschreven, échte pareltjes. Vandaar dit initiatief.”

Commerciël­e circuit

“Wat heeft ons bezield?”, zo vraagt Arlette zich af. “Op enkele weken tijd is het idee uitgegroei­d tot een hele organisati­e. De verleiding is dan groot om alle registers open te trekken en publiekstr­ekkers à la Marnix Peeters te vragen. Maar dat doen we niet. De organisato­ren willen echt gaan voor al die zogezegd kleine, gedreven auteurs, los van het commerciël­e circuit. We hebben die ‘kleppers’ met alle respect overigens - niet nodig”, zo besluit Henek.

Of ook lezers zitten te wachten op een Limburgse boekenbeur­s zal zondag 25 november blijken. In de Bottelarij loopt al enkele weken een tentoonste­lling met Haspengouw­se kunstenaar­s die tot dusver weinig volk lokt. De ‘Boekenbott­elarij’, zoals deze boekenbeur­s wordt genoemd, promoot alvast via Facebook al haar deelnemend­e auteurs met een foto en een woordje uitleg. Iedereen is uitgenodig­d om de auteurs en hun boeken van dichtbij te leren kennen in de Bottelarij van Ulbeek op 25 november vanaf 14 uur.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Auteurs Emily Puck, Arlette Henek, Maria T Muto en Jeannette Funk, samen met An De Bock en Cora Meier van De Bottelarij, kijken uit naar de eerste Limburgse boekenbeur­s.
FOTO SERGE MINTEN Auteurs Emily Puck, Arlette Henek, Maria T Muto en Jeannette Funk, samen met An De Bock en Cora Meier van De Bottelarij, kijken uit naar de eerste Limburgse boekenbeur­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium