Het Belang van Limburg

“Mama was in alle staten”

Nabestaand­en boos om ontruiming 370 graven

- Chris NELIS

Enkele nabestaand­en zijn niet te spreken over de ontruiming van perk B2 op de begraafpla­ats in Waterschei. Wie dierbaren wil herbegrave­n in een concessiez­one, moet daarvoor 924 euro betalen. Dat is de prijs zonder nieuwe kist, eventuele nieuwe grafsteen en andere kosten. Voor Maria Raiselis (78) komt dat neer op 1.300 tot 2.100 euro extra om haar zoon Gino te herbegrave­n. “Maar dat kan niet met haar kleine pensioen”, zegt dochter Tina.

Raiselis kwam in 1992 op 25-jarige leeftijd om het leven na een motorongev­al. De jongeman werd destijds begraven op een perk in Waterschei waar geen concessie op stond. Met andere woorden, de familie moest niets aan de stad betalen.

“Wisten wij toen veel dat het graf na twintig jaar zou verdwijnen”, zegt Tina Raiselis, de zus van Gino. “Dan hadden we heel andere stappen ondernomen. Recent zagen we op een bordje aan zijn graf dat alles zou verdwijnen. Ons mama was in alle staten. Het is al onnatuurli­jk om een kind te verliezen. Maar als dan ook zijn graf verdwijnt voor je zelf overlijdt, dan is dat nog schrijnend­er. Bovendien maakt haar klein pensioentj­e het onmogelijk om hem opnieuw te begraven. Het liefst van al bij onze papa, zodat mama later ook daar bijgelegd kan worden. We willen allemaal wel bijleggen, maar ook dat is niet haalbaar.”

Het is al onnatuurli­jk om een kind te verliezen. Maar als dan ook zijn graf verdwijnt voor je zelf overlijdt, dan is dat nog schrijnend­er

Tina RAISELIS

Groepsaank­oop

Gemeentera­adslid Georges Houtmeyers (PVDA) berekende dat het herbegrave­n van Gino tussen de 1.300 en 2.100 euro zou kosten, zonder de prijs voor een nieuwe concessie. Die bedraagt volgens het stedelijke reglement 924 euro voor een periode van dertig jaar. “Dat is onmogelijk voor mensen met een beperkt pensioen”, zegt Houtmeyers. “Daarom vraag ik aan de stad om een groepsaank­oop voor de herbegravi­ng te organisere­n als er zo’n grote percelen vrijkomen. In waterGino schei gaat het om 370 graven, ik heb ze geteld. Ook kan de stad voor deze gevallen een renteloze lening toekennen en als erkenning een monument oprichten met daarin alle namen van de overledene­n die er begraven zijn.”

Emotionele zaak

Volgens burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is een groepsaank­oop minder vanzelfspr­ekend dan het lijkt. “Mensen leggen graag hun eigen accenten en dat maakt een groepsaank­oop er niet gemakkelij­ker op”, zegt Dries. “Herbegrave­n is een erg emotionele zaak. We willen het daarom alleszins onderzoeke­n. Een renteloze lening hebben we nog nooit toegekend als stad. Mogelijk dat het OCMW op de een of andere manier hiertoe kan bijdragen. Monumenten ter nagedachte­nis van mensen die niet herbegrave­n werden, staan er al zowel op de begraafpla­atsen in het centrum als in Waterschei. Namen graveren is moeilijker, omdat we dan hele lange muren nodig zouden hebben. We herbegrave­n de overblijfs­elen van overledene­n die niet naar een nieuwe concessie gaan altijd met respect, maar op een collectiev­e en anonieme plaats op de begraafpla­ats. Om op de vraag van de familie te antwoorden, moet ik zeggen dat de begraving destijds gratis was. De wet schrijft een periode van tien jaar grafrust voor. Dat vinden wij zelf te weinig en we hebben er dan ook voor iedereen twintig jaar van gemaakt. Het herbegrave­n is een bijkomende kost is. Voor het verlengen van een concessie zou dat 224 euro zijn, maar voor een nieuwe concessie, zoals in dit geval, is dat 924 euro.”

 ?? FOTO CN ?? Maria Raiselis verloor in 1992 haar zoon Gino na een motorongev­al. “Nu moet ze ook nog eens zijn graf afgeven.”
FOTO CN Maria Raiselis verloor in 1992 haar zoon Gino na een motorongev­al. “Nu moet ze ook nog eens zijn graf afgeven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium