Het Belang van Limburg

Vriendinne­nkomedie ‘Vapeurs’ komt naar Ethias Theater

- Raymond DE CONDE

“Het is geen Ladies’ Night. Er komen ook mannen naar deze voorstelli­ng en moeders samen met hun dochters”, verzekert Lulu Aertgeerts. Vrijdag staat ze samen met Ann De Winne, Anne Mie Gils en Nele Goossens op de planken van het Ethias Theater in de muzikale komedie ‘Vapeurs’.

In Nederland heet de komedie ‘Opvliegers’ en het is daar al een begrip geworden. Het stuk heeft veel vrouwen naar het theater gehaald en intussen zijn ze daar al aan de vierde ‘Opvliegers’. “Ook in Antwerpen is het een succes geweest en op 11 januari spelen we in het Fakkelthea­ter alvast ‘Vapeurs 2 - In de sneeuw’”, vertelt Lulu Aertgeerts. “De titel is duidelijk genoeg: het gaat over de herkenbare kwaaltjes bij vrouwen in de overgang: het plotse bloedhete gevoel, zweten in bed, vergeetach­tigheid, om nog maar te zwijgen van de stemmingsw­isselingen. Stof genoeg voor herkenbare verhalen, leuke sketches en ook liedjes. Maar het is een periode in je leven die ook voordelen heeft: je wordt niet meer ongesteld en je hebt al geleefd, je hebt ervaring opgedaan en je kijkt met een iets meer nuchtere kijk naar de dingen. Dat verschilt van de ene persoon tot de andere, maar het is in ieder geval een andere instelling dan wanneer je jong bent. En de ongemakken, die neem je er maar bij.”

Leerrijk

Voor sommige mannen is het zelfs een leerrijk stuk. “De meeste mannen vinden het geweldig. Het valt ons op dat ze om andere dingen lachen dan de vrouwen en achteraf vertellen ze ons dat ze een andere kijk hebben gekregen op wat hun vrouw doormaakt in de overgang. Dochters die met hun moeder komen kijken, krijgen een toffe boodschap mee: mama is weliswaar een jaartje ouder, maar is nog niet afgeschrev­en.”

‘Vapeurs’ is een productie van productieh­uis Uitgezonde­rd, dat ook ook ‘Assisen - De Webcammoor­d’ (zondagnami­ddag te zien in het Ethias Theater), de musical ‘Pippi’ (met Free Souffriau) en de komedie ‘Ladies Night’ (de theaterver­sie van ‘The Full Monty’, op 15 en 16 december in het Ethias Theater). Artistiek directeur van het productieh­uis is James Cooke, die sinds een paar jaar bekend is als sidekick van Gert Verhulst, maar iemand die meer in zijn mars heeft dan dat. “James is een ex-student van mij”, zegt Lulu Aertgeerts. “Hij is aan de musicalafd­eling van het conservato­rium van Brussel afgestudee­rd en heeft in diverse musicals van Studio 100 gespeeld, te beginnen met ‘Daens’ maar hij is ook al een aantal jaren bezig als producer, schrijver en zelfs zakenman. Als student was hij heel energiek, druk en vol goede ideeën.” Zelf is Lulu Aertgeerts opleidings­hoofd aan de musicalafd­eling van het Brussels conservato­rium. Op tv was ze jarenlang te zien in ‘Wittekerke’ als cafébazin Joke. “Voor veel mensen zal ik dat blijven, want de aflevering­en worden nog altijd herhaald. De laatste jaren is het voor mij moeilijker geworden om engagement­en aan te gaan voor televisie vanwege die functie in het conservato­rium.” Musical en komedie blijven haar specialite­it. “Die moeten naast serieuzer theater blijven bestaan. In deze tijden van YouTube en Netflix is elke reden goed om mensen naar het theater te krijgen.”

 ?? FOTO UITGEZONDE­RD ?? ‘Vapeurs’, Ethias Theater, vrijdag, 20.30 uur. Tickets via www.uitgezonde­rd.beAnn de Winne, Lulu Aertgeerts en Anne Mie Gils in ‘Vapeurs’, vrijdag te zien in het Ethias Theater.
FOTO UITGEZONDE­RD ‘Vapeurs’, Ethias Theater, vrijdag, 20.30 uur. Tickets via www.uitgezonde­rd.beAnn de Winne, Lulu Aertgeerts en Anne Mie Gils in ‘Vapeurs’, vrijdag te zien in het Ethias Theater.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium