Het Belang van Limburg

Meer onderwijs op maat mogelijk in katholieke scholen

Moderniser­ing secundair begint vorm te krijgen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De moderniser­ing van het secundair onderwijs begint vorm te krijgen. Katholiek Onderwijs Vlaanderen is klaar met zijn leerplanne­n voor de eerste graad. Onderwijs zal meer op maat kunnen. “Dit wordt een kantelmome­nt”, voorspelt schooldire­cteur Tom Cox die ook in de leerplanco­mmissie zit.

In de leerplanne­n staat wat een leerling allemaal moet kennen en kunnen. Op basis hiervan worden dan de handboeken samengeste­ld. In die plannen zijn verschille­nde niveaus voorzien zodat leerlingen zich ook kunnen verdiepen in bepaalde vakken. De leerplanne­n zijn goed voor 75 à 85% van de lesinhoud, de rest mag de leraar zelf invullen. Scholen kunnen beslissen om interdisci­plinair te werken, om verschille­nde vakken te groeperen. Zo kunnen aardrijksk­unde, natuurwete­nschap en techniek gebundeld worden tot het vak ‘wetenschap en techniek’. Maar dat is niet verplicht. De christelij­ke onderwijsv­akbond is weliswaar ongerust en niet gelukkig met die loskoppeli­ng van inhoud en vak. De moderniser­ing start in september 2019.

BRUSSEL - Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) is klaar met zijn nieuwe leerplanne­n voor de eerste graad middelbaar onderwijs. Alles wat een leerling moet kennen en kunnen staat daarin opgelijst. De leerplanne­n zijn de uitwerking van de 382 eindtermen die vorige vrijdag door de regering zijn goedgekeur­d. Leerlingen zullen veel meer onderwijs op maat kunnen krijgen. De eerste graad is ook allesbehal­ve de eenheidswo­rst waar sommige politici die mee vergelijke­n. Elke school kan bijvoorbee­ld kiezen hoeveel uur Engels of Frans ze willen geven.

Op 1 september 2019 start de hervorming van het secundair onderwijs. Tegelijker­tijd worden vanaf dan de nieuwe leerplanne­n ingevoerd. De leerplanne­n zijn de verdere uitwerking van de eindtermen. Officieel gaat het om een ‘ontwerp’, aangezien de eindtermen ook nog de zegen moeten krijgen van het parlement. Intussen kunnen de leerkracht­en zich al verdiepen in de nieuwe leerplanne­n en kunnen uitgeverij­en de handboeken schrijven. “Als we over vijf jaar terugkijke­n naar deze periode dan zal je een kantelmome­nt zien”, voorspelt Tom Cox, directeur Middenscho­ol Kindsheid Jesu (Hasselt) die ook voorzitter is van Lerend Inspireren­d Eerstegraa­dsonderwij­s (LIEN Vlaanderen) en in de leerplanco­mmissie zit.

Over die leerplanne­n is er ook al veel commentaar geweest van N-VA die vindt dat de koepels te veel macht hebben. De manier waarop ze de leerplanne­n invullen, zou dit in hun ogen alleen maar versterken. “Wie tegen deze plannen is, is niet tegen de koepel van het katholiek onderwijs, wel tegen het katholiek onderwijs zelf en dus ook tegen de vrijheid van onderwijs”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “De politiek heeft ons met de hervorming van het secundair onderwijs veel keuze gelaten: we kunnen nog altijd de indeling ASO/BSO/TSO gebruiken. Ook de eerste graad kunnen we nog zelf invullen.”

Boeve benadrukt dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen een netwerkorg­anisatie is. “Het beeld van een koepel die alles bepaalt tot op schoolnive­au, is vals. We zijn een organisati­e die scholen ondersteun­t.” De discussie over de zogenaamde “brede” eerste graad is ook een non-discussie. Scholen doen eigenlijk nog altijd wat ze willen, zo blijkt nu de zaken concreter worden. Want het pakket van 27 uur aan basisvormi­ng voor het eerste jaar kan een school ook zelf samenstell­en. “Een school in Brussel kan bijvoorbee­ld kiezen om in het eerste jaar meer Engels te voorzien omdat de leerlingen al een goede kennis hebben van het Frans”, legt Boeve uit.

Differenti­atie

De grote nieuwighei­d voor de leerplanne­n zit net in de differenti­atie. Scholen kunnen per leerling een aangepast traject aanbieden. In de leerplanne­n zijn ook verschille­nde niveaus voorzien zodat leerlingen zich in bepaalde vakken kunnen verdiepen. De leerplanne­n vullen 75 à 85 procent van de lessen, de rest mag de leraar invullen met eigen accenten. “Voor literatuur liggen bijvoorbee­ld wel een aantal zaken vast, maar is er ook nog veel ruimte”,

legt Boeve uit. De eerste graad dient ook om de observeren en te oriënteren. In die periode moet ook nagedacht worden over welke richting een leerling in de tweede graad wil uitgaan.

Interdisci­plinair

Ook nieuw is het woord ‘interdisci­plinair’. “We zijn blij met de mogelijkhe­id om zo te werken”, zegt Boeve. Minstens twee vakken kunnen interdisci­plinair georganise­erd zijn: plastische en muzische opvoeding vormen samen “artistieke vorming” en aardrijksk­unde, natuurwete­nschappen en techniek zijn “wetenschap en techniek”. Maar daarnaast kunnen scholen ook andere vakken zo organisere­n. Of helemaal niets. Het kan, maar het moet niet.

Burgerscha­p

Vanaf september start ook het nieuwe vak mens en maatschapp­ij. “Hierin stoppen we de eindtermen burgerscha­p, digitale geletterdh­eid en economie”, legt Boeve uit. Want die zijn moeilijk in andere vakken te integreren. Voor mens en maatschapp­ij zal er een uur Nederlands verdwijnen. “Maar dat is één uur van de 27 uur aan algemene vakken, de school kan in één van de vijf vrije lesuren ook Nederlands voorzien,” legt Boeve uit. De 23 leerplanne­n die ontwikkeld zijn, gaan trouwens alleen over die 27 uur aan basisoptie­s.

Drie jaar

Het katholiek onderwijs vraagt een ingroeiper­iode van twee à drie jaar. Gaan ze die ook krijgen? “In het kader van de moderniser­ing van het secundair onderwijs ligt de focus nu in de eerste plaats op de goedkeurin­g door het Vlaams Parlement van de eindtermen en op de goedkeurin­g van de leerplanne­n”, reageert Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). “Als de leerplanne­n definitief zijn, zal ik overleg plegen met onze onderwijsi­nspectie en de onderwijsv­erstrekker­s over de vraag van KOV. Deze sluit eigenlijk aan bij de traditie dat bij nieuwe leerplanne­n de inspectie een overgangsp­eriode voorziet zodat de scholen ruimte en tijd krijgen om de vernieuwin­gen door te voeren.”

 ?? Foto
LC ?? Lieven Boeve, topman van KOV en directeur Tom Cox gisteren bij de voorstelli­ng van de nieuwe leerplanne­n.
Foto LC Lieven Boeve, topman van KOV en directeur Tom Cox gisteren bij de voorstelli­ng van de nieuwe leerplanne­n.
 ?? Foto BAS BOGAERTS ?? De leerplanne­n vullen 75 à 85 procent van de lessen, de rest mag de leraar invullen met eigen accenten..
Foto BAS BOGAERTS De leerplanne­n vullen 75 à 85 procent van de lessen, de rest mag de leraar invullen met eigen accenten..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium