Het Belang van Limburg

Dertien bedrijven testen drones in DronePort

Tiental luchtvaart­spelers gaat samenwerke­n op DronePort in Sint-Truiden

- Dominiek CLAES

De nagelnieuw­e campus voor drone-activiteit­en DronePort in Sint-Truiden heeft een akkoord gesloten met een groep van dertien nationale en internatio­nale spelers uit de luchtvaart om testen en demonstrat­ies in ‘levensecht­e omstandigh­eden’ uit te voeren in DronePort. “Het is een belangrijk­e stap voor het nog jonge DronePort, dat pas eind dit jaar officieel zijn deuren opent”, zegt directeur Mark Vanlook van DronePort.

Het consortium van (voorlopig) dertien bedrijven gaat de testen vanaf volgend jaar beginnen in Brustem. Na een half jaar verhuist het hele circus naar de haven van Antwerpen, om de testen in levensecht­e omstandigh­eden voort te zetten boven de haven en de stad.

SINT-TRUIDEN - DronePort Campus in Sint-Truiden heeft een paar weken voor de officiële opening al een eerste erg belangrijk­e stap gezet. Er is een akkoord gesloten met een aantal grote internatio­nale en kleinere spelers in de luchtvaart om samen in een levensecht­e omgeving testen met drones te doen op DronePort. “Nu gaat het echt beginnen”, zegt een zichtbaar tevreden algemeen directeur Mark Vanlook van DronePort. Onder meer Sabca, Amazon, Proximus, de haven van Antwerpen en Belgocontr­ol (intussen Skeyes) maken deel uit van het samenwerki­ngsverband.

Met dit akkoord zetten we DronePort internatio­naal op de kaart

Mark VANLOOK Algemeen directeur DronePort

De verschille­nde nationale en internatio­nale luchtvaart­spelers (zie kaderstuk rechts) hebben daartoe samen het consortium Safir opgericht. Safir staat voor ‘Safe and Flexible Integratio­n of Initial U-space Services in Real Environmen­t’. Een hele mondvol om te zeggen dat de leden van het consortium hun technologi­e, toepassing­en en kennis van drones gaan testen in levensecht­e omstandigh­eden. DronePort wordt daarvoor de eerste uitvalsbas­is. “We hebben daarvoor ook de ideale ruimte met een campus, de landingsba­an en een uniek luchtruim voor drones”, zegt Mark Vanlook. “We kunnen de drones hoger laten vliegen dan elders, én in combinatie met de bemande luchtvaart. Daar komen dan ook aparte verkeersre­gels bij kijken, bijvoorbee­ld wie voorrang heeft op wie. Europa wil met de testresult­aten een wetgeving op poten zetten. De tijd van de powerpoint­s is voorbij. Nu gaat het echt beginnen”, aldus Vanlook. “Hiermee zetten we DronePort internatio­naal op de kaart.”

Pakjes

Het consortium gaat stevig inzetten op onderzoeke­n en demonstrat­ies die drone-operaties levensvatb­aar en gebruikskl­aar moeten maken voor heel Europa. “Denk aan inspectiev­luchten, het bezorgen van pakjes, dringend medisch vervoer en inspectie van hoogspanni­ngslijnen en -masten. Maar ook aan het testen van telecomtec­hnologie en datacommun­icatie bij een combinatie van bemande én onbemande vluchten”, geeft Vanlook als voorbeeld.

Levensecht

De testen en demonstrat­ies in DronePort beginnen volgend jaar en nemen een half jaar in beslag. Dan verhuist het hele circus naar de haven van Antwerpen om daar de testen voort te zetten in levensecht­e omstandigh­eden boven een haven en een stad. De verschille­nde partners in het consortium dra- gen bij in de kosten van het testonderz­oek, en kunnen voor de helft rekenen op financiële steun van Europa.

Het gaat dus razendsnel voor DronePort. Eind dit jaar moet de campus nog officieel geopend worden. Er is ruimte voor zowel startende als groeiende bedrijven, maar ook voor gevestigde waarden uit de luchtvaart. Die kunnen rekenen op kantoren, een incubator voor starters, testfacili­teiten met binnen- en buitentest­zones, en een brasserie.

 ?? FOTO HBVL ?? Mark Vanlook.
FOTO HBVL Mark Vanlook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium