Het Belang van Limburg

“En toch is de plek achter het stuur de gevaarlijk­ste”

- Ruben STEEGEN

HASSELT - In nauwelijks een week tijd zijn in onze provincie twee passagiers om het leven gekomen bij verkeerson­gevallen. De bestuurder­s overleefde­n telkens de crash. “Maar de plek achter het stuur blijft de gevaarlijk­ste”, weet woordvoerd­er Stef Willems van het Vias Institute. Meest veilige plaats in de wagen is die in het midden op de achterbank.

Vorige week donderdag kwam de 23-jarige Chantana Gielen uit Zonhoven om het leven op de Oosterring in Genk toen haar echtgenoot met zijn wagen tegen een stilstaand­e vrachtwage­n botste. Hoewel de chauffeur ongehavend uit het wrak kroop, overleefde zijn passagier vooraan de klap dus niet. Ook in Lommel was het dinsdagavo­nd enkel de passagier die het leven liet. “Toch is het niet zo dat je rechts vooraan een groter risico loopt”, weet Stef Willems. van Vias. Want hoewel er vaak wordt gesuggeree­rd dat de bestuurder bij een ongeval altijd zijn kant van de wagen zal beschermen, vertellen de officiële cijfers een heel ander verhaal.

Groter risico

“Op basis van de Belgische ongevallen­statistiek­en van 2017 zien we dat bestuurder­s een veel groter risico op dodelijke verwonding­en lopen dan passagiers”, stelt Willems. Van de 1.000 chauffeurs die vorig jaar gewond raakten bij een ongeval, lieten er 12,4 het leven. Bij passagiers vooraan daalt dat cijfer naar 9,1 en bij passagiers achteraan zelfs naar 7,6. “De bestuurder loopt dus 36% meer kans op dodelijke verwondin- gen dan de passagier vooraan en 64% meer kans dan de passagier achteraan.”

De verklaring is volgens Willems dat er vooraan nu eenmaal meer kans op impact is. “Een chauffeur kan met zijn hoofd onder meer tegen het stuur stoten als de airbag niet werkt. Dat risico loop je vanachter niet.”

Passagiers leiden af

De meest veilige plaats is die in het midden op de achterbank. “Op voorwaarde dat je een driepuntsg­ordel draagt. Op die plaats ben je immers het verst verwijderd van elke mogelijke impact.” De vergelijki­ng gaat enkel op voor dodelijke slachtoffe­rs. Bij ongevallen met lichten zwaargewon­den speelt de precieze plaats in de wagen veel minder een rol.

Of een passagier in de auto het risico op een ongeval vergroot of verkleint, is niet duidelijk. Hoewel verschille­nde onderzoeke­n wijzen op een afleidend effect van passagiers, zijn er net zo goed studies die bewijs vinden voor een beschermen­d effect, waarbij de chauffeur net extra voorzichti­g rijdt met medereizig­ers in de auto.

 ?? FOTO HBVL ?? Chantana (23) stierf vorige week op de passagiers­zetel.
FOTO HBVL Chantana (23) stierf vorige week op de passagiers­zetel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium