Het Belang van Limburg

Niet bewezen, niet terugbetaa­ld

CM stopt na 15 jaar met terugbetal­ing homeopathi­sche geneesmidd­elen

- Jonas MAYEUR

BRUSSEL - Ziekenfond­s CM stopt na vijftien jaar met het terugbetal­en van homeopathi­sche geneesmidd­elen via zijn aanvullend­e verzekerin­g. In ruil worden vanaf januari meer vaccins terugbetaa­ld en krijgen leden zonder hospitalis­atieverzek­ering een tussenkoms­t in hun ziekenhuis­factuur.

Net geen derde van de kosten voor homeopathi­sche medicatie, met een maximum van 50 euro per jaar. Dat betaalt CM nog tot eind december terug aan zijn 3,5 miljoen leden in Vlaanderen. Vanaf januari valt dat voordeel onherroepe­lijk weg uit de aanvullend­e verzekerin­g van het christelij­ke ziekenfond­s, dat de tussenkoms­t als eerste introducee­rde in 2003. De maatregel hangt samen met een grote hervorming van CM. Tegen 2022 gaan de 19 regionale afdelingen op in één Waalse en één Vlaamse. Het gevolg is dat al vanaf 2019 de voordelen en diensten voor leden in heel Vlaanderen worden gelijkgesc­hakeld. En als marktleide­r (54 procent van de Vlamingen is lid) wil het ziekenfond­s – het noemt zich nu gezondheid­sfonds – het goede voorbeeld geven.

De mutualitei­ten staan al langer onder druk van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) om zich te focussen op zaken die een bewezen medisch nut hebben. “Of homeopathi­e nu wel of niet werkt, daar spreken we ons niet over uit”, zegt Steven Hermans, directeur marketing bij CM. “Maar we stellen wel vast dat we met andere terugbetal­ingen een grotere impact kunnen hebben op de gezondheid van onze leden.”

Extra vaccins terugbetaa­ld

De christelij­ke mutualitei­ten vrezen niet dat leden straks massaal overstappe­n naar andere ziekenfond­sen die wel doorgaan met homeopathi­e (zie kader). “Uit een bevraging blijkt dat onze leden andere zaken prioritair vinden”, zegt Hermans. Het aantal CM-leden dat een tussenkoms­t aanvraagt voor homeopathi­e slinkt ook jaar na jaar. In 2017 ging het om 26.500 mensen, of minder dan een procent van het totale aantal. Bovendien komt er in januari ook een aantal nieuwe voordelen bij. De belangrijk­ste nieuwighei­d is een tussenkoms­t in de factuur voor een ziekenhuis­opname voor patiënten zonder hospitalis­atieverzek­ering, naar schatting één op de tien Belgen. Zij krijgen 75 procent terug van het remgeld voor verblijf, verzorging­en en medicatie. De ereloonsup­plementen, die vaak de grootste kost uitmaken in een eenpersoon­skamer, zijn niet gedekt. “Toch wordt de kans straks kleiner dat deze kwetsbare mensen een noodzakeli­jke behandelin­g uitstellen uit schrik voor een hoog oplopende factuur.” Daarnaast betaalt CM straks ook twee extra vaccins terug (tegen HPV voor jongens en tegen meningokok­ken B). De premie voor leden wordt dezelfde in heel Vlaanderen: iets meer dan 7 euro per maand. In sommige regio’s is dat een verhoging.

Grote noden, beperkt budget

CM-leden die vanaf volgend jaar een homeopaat bezoeken die ook (huis)arts is, kunnen wel nog een terugbetal­ing krijgen voor een consultati­e. Die verloopt via de gewone ziekteverz­ekering. Maar het ziekenfond­s zelf breekt dus volledig met de alternatie­ve geneeswijz­e.

Een beslissing die de unie van Belgische homeopaten betreurt. Volgens de vereniging verdienen tussenkoms­ten voor homeopathi­e zichzelf meer dan terug omdat patiënten minder klassieke medicatie nodig hebben zoals antibiotic­a en omdat ze minder vaak chronisch ziek zouden zijn.

Maar ook die claims zijn niet bewezen, zegt onze columniste dr. Marleen Finoulst van expertisec­entrum CEBAM. Zij noemt de keuze van CM verstandig en hoopt dat andere ziekenfond­sen alsnog volgen. “De gezondheid­szorg wordt steeds duurder, denk maar aan nieuwe soorten kankermedi­catie die handenvol geld kosten. Tegelijk is het budget beperkt. Dan is het de logica zelve dat het geld alleen nog naar behandelin­gen gaat met wetenschap­pelijk bewezen nut.”

Met andere terugbetal­ingen dan die voor homeopathi­e hebben we meer impact op de gezondheid van onze leden

Steven Hermans directeur marketing Cm

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium