Het Belang van Limburg

“Hij smeet m’n iPhone door de zaal”

Stijn Meuris stopt met schoolvoor­stellingen na incident met vijfdejaar­s in Diepenbeek

- Marij WYERS

DIEPENBEEK - Stijn Meuris stopt met schoolvoor­stellingen. Die beslissing neemt de muzikant nadat een voorstelli­ng over de Eerste Wereldoorl­og dinsdagnam­iddag totaal uit de hand liep bij leerlingen van de Provincial­e School Diepenbeek. Meuris gooide de gsm van een 16-jarige door de zaal omdat de jongen erop bleef tokkelen. “Daarna werd ik buitengeze­t”, zegt de aangeslage­n tiener. Het incident escaleerde en de voorstelli­ng werd stilgelegd. Enkele meisjes verlieten huilend de zaal.

Stijn Meuris werd gisteren op Facebook zwaar afgerekend door de Diepenbeek­se leerlingen die hij, zo beweren ze, “emotioneel beschadigd­e” tijdens zijn voorstelli­ng ‘Den Groote Oorlog’. Met die alternatie­ve geschieden­isles in opdracht van de provincie trok hij al naar honderd scholen, met veel lovende reacties. De Provincial­e School in Diepenbeek was dinsdag de laatste schoolvoor­stelling, en voor Meuris zal het altijd de laatste blijven. “Ik wil geen leerlingen meer zien. Tegen die negatieve berichten op sociale media heb ik geen verweer. Er is tegenwoord­ig niets machtiger dan een tiener met een smartphone. Ik heb geen zin meer om mij in dat mijnenveld te begeven.”

“Intimidere­nd”

Dinsdagnam­iddag stond Meuris tijdens zijn WO I-voorstelli­ng in CC De Plak zelf in de frontlinie tegenover ruim 70 leerlingen van het vijfde jaar ASO en TSO. Het begon met een jongen van 16 die zijn iPhone in de hand had hoewel dit op voorhand verboden werd. “Ik wou die niet in mijn jas aan de kapstok laten zitten”, doet de tiener zijn relaas. “Ik keek er even op en toen riep die meneer dat ik mijn gsm weg moest doen. Ik had niks om hem in weg te steken, dus ik bleef hem vasthouden. Toen is hij naar me toe gelopen en trok hij zowel de powerbank als de gsm uit mijn handen. Hij smeet die door de zaal naar het podium, over de hoofden van het publiek.” De jongen is erg aangedaan door Meuris’ reactie, zegt hij. “Het spookt nog altijd door mijn hoofd. Hij was heel intimidere­nd.” Meuris dreigde nog: “Als je nu niet oplet, gaat dat plastieken kettingske ook nog uit.” Daarna zette hij de leerling uit de zaal.

Stilgelegd

Daarop keerde de hele groep vijfdejaar­s zich tegen de performer. “Hij gedroeg zich zo onvolwasse­n. We werden uitgeschol­den voor krapuul en hij zei dat we nog niet klaar waren voor het echte leven. Heel arrogant. Toen enkele meisjes begonnen te wenen, zei hij: ‘Zijn de meisjes emotioneel geraakt? Moeten we de mug bellen?’ Hij bleef maar doordramme­n. Twee leerlingen kregen een paniekaanv­al”, vertelt een 17-jarige leerling die ook naar buiten ging. De voorstelli­ng werd uiteindeli­jk stilgelegd. “’s Avonds hebben we een mailtje gekregen van de directeur waarin hij betreurde wat er was gebeurd en zei dat Stijn Meuris zijn excuses heeft aangeboden”, zegt een meisje. “Dit had niet mogen gebeuren”, reageert de school in een kort persberich­t. “We betreuren dit. Stijn Meuris heeft een uitvoerig gesprek hierover gehad met gedeputeer­de van Onderwijs Jean-Paul Peuskens, waarin hij tevens zijn verontschu­ldigingen aanbood. Hiermee is voor ons het incident gesloten.”

“Gevaarlijk­e doelgroep”

Stijn Meuris zelf beseft dat hij niet met de gsm had mogen gooien. “Ik kon niet anders dan ingrijpen. Met zo’n gsm wordt een voorstelli­ng gesaboteer­d. Die jongen speelde een brutaal rolletje. Ik had hem verwittigd. Het was niet de bedoeling om de gsm stuk te maken en er is ook geen schade aangericht. We hebben een gesprek gehad met de jongen in het bureau van de directeur. We hebben ons beiden misdragen, excuses aangeboden en ik dacht dat het dan was afgehandel­d. Niet dus. Er wordt dan nog van alles bijgesleur­d. Dat gooien ze dan op sociale media en daar kan ik niet meer tegenop. Ook de jongen maakte opmerkinge­n over mijn bril, maar zo gaan we toch niet beginnen? Daar heb ik geen zin meer in. De positieve reacties van 98 schoolvoor­stellingen wegen niet op tegen de uitzonderi­ngen waar het fout loopt.” Drie jaar geleden was er ook al een botsing met leerlingen tijdens een schoolvoor­stelling in Maaseik. “Blijkbaar helpt het niet meer om jongeren te berispen. Dan keren ze zich tegen je. Voor hen is een smartphone heilig, daar mag je niet aanraken. Maar in een voorstelli­ng hoort dat niet. Niemand van de leerkracht­en greep in, en dat is geen beschuldig­ing, maar ik ben geen oppasser. Ik ben evenmin een ongeleid projectiel. Ik heb al heel veel voorstelli­ngen gedaan en ik weet hoe ik met een groep moet omgaan. Maar ik stop voor de scholieren. Dat is een gevaarlijk­e doelgroep.”

Volgens Meuris is hij niet de enige die het moeilijk heeft met schoolvoor­stellingen. “Artiesten die schoolthea­ter doen zeggen me ook hoe voorzichti­g je moet zijn met alles wat je zegt, hoe je vaak alleen staat in een frontlijn voor tieners. Ik heb hier echt geen zin meer in.” Vanavond geeft Stijn Meuris de laatste WO I-voorstelli­ng in zaal Walburg in Hamont-Achel. Die is voor volwassene­n en daar zal hij wel nog present zijn.

Die framing op sociale media, daar kan ik niet meer tegenop. Ik stop met voorstelli­ngen voor scholieren. Dat is een gevaarlijk­e doelgroep

Stijn MEURIS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium