Het Belang van Limburg

“Duizenden euro’s voorschott­en geïncassee­rd, niks geleverd”

Gedupeerde klanten razend nadat Bilzense keukenwink­el Qwiezien boeken neerlegt

- Roel DAMIAANS

BILZEN - Naar schatting vijftien Limburgse gezinnen betaalden duizenden euro’s voorschot voor een droomkeuke­n bij de speciaalza­ak Qwiezien in Bilzen, maar die droom spat uit elkaar nu het bedrijf achter de keukenwink­el de boeken heeft neergelegd. “Ons geld is weg, maar op de plaats waar de keuken moet staan, gaapt een leegte”, klinkt het. De gedupeerde­n hopen via een advocaat nog iets te kunnen recuperere­n. Zaakvoerde­r W.D. zegt dat hij zelf een slachtoffe­r is: “Ik ben ook al mijn geld kwijt.”

“We hadden in juli een keuken besteld, maar omdat we in december zouden verhuizen naar ons nieuwe huis moest de keuken natuurlijk ook op tijd klaar zijn. Dat was geen probleem: als ik een hoger voorschot wilde betalen, kon de keuken via een spoedproce­dure sneller geleverd worden”, zegt Roxanne Gressens uit Beverst. Haar gezin betaalde 8.000 euro voor de snelle levering, maar daar kwam niks van in huis. “Bij mijn eerste telefoontj­e kreeg ik te horen dat de keuken klaar stond om geleverd te worden, de volgende keer zei de zaakvoerde­r dat ze eraan bezig waren en toen we de schrijnwer­ker zelf contacteer­den, kregen we te horen dat er nog niets aan onze keuken gedaan was. Maar de zaakvoerde­r, die had altijd wel een andere smoes klaar.”

Buurman

Gressens is ten einde raad: “Binnenkort moeten we ons appartemen­t verlaten voor een huis zonder keuken. Plezant is anders voor een gezin met drie kinderen. Ik had nog zo mijn voorzorgen genomen en gecontrole­erd of de zaakvoerde­r met alles in orde was. Het gaat toch om veel geld en dan wil je zeker zijn.”

Een twintigtal gedupeerde­n heeft zich intussen verenigd via sociale media. De conclusie daar is eensluiden­d: “De zaakvoerde­r heeft duizenden euro’s voorschott­en geïncassee­rd, maar hij heeft niks geleverd.”

Advocaat Ilse Exelmans kon voor haar cliënten in extremis nog een keuken uit de brand slepen. “Ik heb daarvoor echt alles uit de kast moeten halen. Afspraken werden gewoon niet nageleefd. Mijn clienten hebben wel vijftien keer verlof moeten nemen omdat de keuken ‘zeker geplaatst ging worden’. Nu is nog niet alles in orde, maar ze hebben tenminste al iets wat op een keuken lijkt.”

Onderaanne­mer

Advocaat Exelmans heeft intussen klachten ontvangen van verschille­nde gedupeerde­n. Ze stelt zich vragen bij de gang van zaken bij Qwiezien. “Als zaakvoerde­r weet je wanneer de zaken slecht lopen. Het is niet oké om hoge voorschott­en te blijven incasseren als je weet dat je die keukens nooit zal kunnen leveren.” De betrokken gezinnen gaan kijken of ze een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling gaan indienen.

Niet alleen de klanten zijn gedupeerd, ook een onderaanne­mer wacht nog op zijn geld. “Ik heb voor het bedrijf keukens gemaakt en geïnstalle­erd, maar ik ben ook nog niet volledig betaald. De zaakvoerde­r staat nog voor duizenden euro’s bij mij in het krijt”, klinkt het. Volgende week zal de rechtbank in Tongeren een curator aanwijzen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het gezin van Roxanne Gressens uit Beverst betaalde 8.000 euro voorschot. “Binnenkort moeten we met drie kinderen verhuizen naar een huis zonder keuken.”
FOTO TOM PALMAERS Het gezin van Roxanne Gressens uit Beverst betaalde 8.000 euro voorschot. “Binnenkort moeten we met drie kinderen verhuizen naar een huis zonder keuken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium