Het Belang van Limburg

Actiegroep van transgende­rs boycot film ‘Girl’

- Jeroen STRUYS

BRUSSEL - Niet alle transgende­rs zijn gelukkig met de film ‘Girl’. In Brussel werd een vertoning zelfs geschrapt na een boycot van een transveren­iging. “We hebben achteraf twee keer zo veel werk om de misverstan­den recht te zetten.”

In anderhalve week gingen 170.000 Belgen kijken naar ‘Girl’. En in binnen- én buitenland werd de film onthaald op gloedvolle recensies. De artistieke film over een balletstud­ent die van geslacht verandert mag een succes heten. Alleen: niet alle transgende­rs zijn opgezet met ‘Girl’. De Brusselse cinema Aventure moest zelfs een vertoning schrappen onder druk van een Brusselse actiegroep, die opriep tot een boycot. De actiegroep bleek gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Maar ook Genres Pluriels, een andere Belgische transgende­rverenigin­g, heeft bedenkinge­n bij de film. “Films boycotten is een slecht idee”, zegt Max Nisol van de vzw. “Maar deze film plaatst ons tien, twintig jaar terug in de tijd. Dit is de zoveelste film over een transperso­on die haast exclusief focust op het fysieke. Alsof al haar problemen van de baan zullen zijn als het fysieke is opgelost. Terwijl er best wel wat transseksu­elen zijn die nooit overgaan tot een operatie. Dat hoeft ook niet: trans zijn zit in je hoofd, niet in je slip. Dat mogen we nu weer van voren af aan uitleggen”, zucht Nisol. De film beklemtoon­t volgens hem een conservati­eve opvatting over vrouw-zijn en – spoiler-alarm – zelfvermin­king. “Niet zelfvermin­king is een issue, maar discrimina­tie: op het werk, op school, thuis. Daarover vind ik niets terug in ‘Girl’.”

“Daar komt bij dat het hoofdperso­nage zich conformeer­t aan een bijzonder conservati­eve opvatting van wat het is om vrouw te zijn. We zien Lara genieten van het koken en serveren bij een familiefee­st. De impliciete boodschap hier is dat je wordt aanvaard als transgende­r als je je conformeer­t aan een klassiek ideaalbeel­d van de vrouw.”

Regisseur is blij

Ook buiten België waren al enkele kritische geluiden te horen. Toch lijkt dit niet de dominante mening onder transgende­rs. De Vlaamse koepel van LGBT+-vereniging­en Çavaria staat achter de film, net als de Vlaamse transgende­rverenigin­g Genderflux. “Het klopt dat het concept man-vrouw in je hoofd zit”, zegt Jani Flicke. “Maar voor veel transgende­rs is het net zo belangrijk om ook hun identiteit te kunnen beleven. Alle transgende­rs die ik ken, zijn erg bezig met het fysieke.” Regisseur Lukas Dhont is blij dat zijn film discussie oproept. “Je kan niet verwachten dat deze film elke transervar­ing vat. Dit is een verhaal gebaseerd op dat van één meisje dat ik al zeven jaar ken. Het is niet de representa­tie van alle transgende­rs.”

 ?? FOTO HBVL ?? Victor Polster in ‘Girl’.
FOTO HBVL Victor Polster in ‘Girl’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium