Het Belang van Limburg

Paleis schenkt bubbels met een Limburgs randje

Vranken champagne is hofleveran­cier van koning

- Ruben STEEGEN

HEERS - Voortaan worden er bubbels met een Limburgs randje in het koninklijk paleis geserveerd. Paul-François Vranken (71), een Luikenaar met roots in Heks en directeur van het gelijknami­ge champagnem­erk, mag zich sinds vandaag immers hofleveran­cier van het Belgisch koningshui­s noemen. De Belg staat aan het hoofd van de tweede grootste champagneg­roep van Frankrijk.

Met hofleveran­cier Cristal Alken werd er op recepties in het paleis al Limburgs bier getapt, maar daar komt vanaf nu ook champagne met een bronsgroen tintje bij. Vanaf vandaag, Koningsdag, is Vranken champagne immers hofleveran­cier van het Belgische koningshui­s. De keuze voor de Franse bubbels is niet toevallig. Het bekende champagnem­erk wordt immers door landgenoot Paul-François Vranken geleid, een Luikenaar met familieban­den in Heks (Heers). “Maar de keuze voor deze champagne heeft uiteraard niet enkel te maken met de Belgische nationalit­eit van de zaakvoerde­r”, benadrukt het paleis. “Vranken heeft zich doorheen de jaren bewezen als een champagne van uitmuntend­e kwaliteit, een essentiële voorwaarde voor het brevet van hofleveran­cier.

Geen exclusivit­eit

Paul-Louis Vranken trok midden jaren

zeventig vanuit België naar Frankrijk en nam er het champagneh­uis Veuve Monnie over. De daaropvolg­ende decennia kocht de geboren ondernemer acht champagneh­uizen op. Vandaag runt hij met Vranken-Monopole Pommery de tweede grootste champagneg­roep ter wereld.

De titel van hofleveran­cier betekent overig niet dat er vanaf nu exclusief champagne van Vranken aan het hof wordt geschonken. “We onderhoude­n een bevoorrech­te, maar geen exclusieve relatie met onze hofleveran­ciers”, zegt paleiswoor­dvoerder Francis Sobry. “Maar bij belangrijk­e gelegenhed­en en galaavonde­n is de kans natuurlijk groot dat er voor champagne van onze hofleveran­cier wordt gekozen.” Leuk detail: op het etiket van elke ‘Grand Reservé Brut’ van Vranken prijkt het wapenschil­d van een Truiense familie Vranken.

 ?? FOTO AFP ?? Paul-François Vranken (71), Luikenaar met roots in Heks, mag zich vanaf nu champagne-hofleveran­cier van het Belgisch koningshui­s noemen.
FOTO AFP Paul-François Vranken (71), Luikenaar met roots in Heks, mag zich vanaf nu champagne-hofleveran­cier van het Belgisch koningshui­s noemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium