Het Belang van Limburg

Van informatic­us naar alpacaboer

Gingelomme­naar opent eerste spinnerij voor alpacawol in Vlaanderen

- Thomas JANSEN

GINGELOM - In 2012 gaf hij zijn vrouw Els twee alpaca’s cadeau. Zes jaar en nog eens 46 van die schattige beestjes later heeft Gunther Willems (40) zijn job als informatic­us ingeruild voor die van alpacaboer in de Gingelomse boerderij Alpaca Tumulus. Deze maand opent hij bovendien de eerste spinnerij voor alpacawol in Vlaanderen. “Vroeger had ik totaal niks met die dieren. Maar toen ik een alpaca kon helpen bij een bevalling die dreigde fout te lopen, heb ik de knop helemaal omgedraaid.”

meisjes!”, roept Gunther enthousias­t als hij de poort van de wei opent. De merries, zoals vrouwelijk­e alpaca’s worden genoemd, kijken op en komen meteen naar hem toe. De Gingelomme­naar is zot van zijn diertjes met oorsprong in Peru. Al was dat zes jaar geleden wel even anders. “In 2012 heb ik twee jonge alpaca’s gekocht voor mijn vrouw”, vertelt hij. “Daar is al snel een derde drachtige merrie bijgekomen. De verkoper heeft ons toen uitgenodig­d voor een show met alpaca’s. Daar wordt ofwel de vacht ofwel het dier zelf gekeurd. Mijn vrouw kreeg zin om daaraan deel te nemen, maar voor zo’n dieren betaal je immense bedragen.”

Na lang aandringen spraken Gunther en zijn vrouw Els een budget af waarmee ze in Engeland alpaca’s mocht gaan kopen. Wat hij echter niet wist, is dat de ouders van Els dat bedrag achter zijn rug verdubbeld hadden. “Uiteindeli­jk heeft ze zeven alpaca’s gekocht”, lacht Gunther. “Die bleken ook nog eens alle zeven drachtig. We zijn dus op zeer korte tijd van twee naar negentien dieren gegaan. Zonder verwachtin­gen hebben we toen aan een eerste show deelgenome­n, en daar kaapten we meteen enkele ereplaatse­n weg.”

Weinig kennis

Toen een van hun alpaca’s stierf, beseften Gunther en Els dat er in ons land bijzonder weinig kennis is over die diersoort. Het zette hen ertoe aan zoveel mogelijk bij te leren. “Tal van boeken hebben we gelezen, en heel veel cursussen gevolgd, in Nederland, Engeland, Frankrijk en Spanje. In het begin moest ik er allemaal niet zo veel van weten. Die eerste cursus ging over bevallinge­n, dat interessee­rde me echt niet. Maar toen een van de merries hier moest beval“Kom scheurde haar vruchtzak niet. Ik was alleen thuis en het dier kwam naar mij. Uiteindeli­jk heb ik haar, dankzij die cursus, toch kunnen helpen. Dat heeft bij mij de knop helemaal omgedraaid.” Gunther en Els zijn nu een naam in het alpacawere­ldje. Op de laatste show namen ze deel met vijf dieren en kaapten ze vier gouden medailles weg.

Wolspinner­ij

Toen Gunther in 2016 zijn job als informatic­us verloor, stond het koppel voor een keuze. “Als ik opnieuw aan de slag zou gaan in de informatic­asector, moesten de activiteit­en met de alpaca’s op een lager pitje worden gezet. We hebben er toen voor gekozen om vol voor de alpaca’s te gaan. Zo konden we ons plan om een eigen wollen, spinnerij te starten eindelijk realiseren.”

Gunther en Els trokken naar Canada voor een stage in een spinnerij, om te leren hoe ze met de machines moesten werken. “Na twee dagen zagen we het totaal niet meer zitten, maar we hebben doorgezet. In mei 2017 zijn we begonnen met de bouw van onze spinnerij, sinds eind vorig jaar staan de machines er. Daarna zijn de mensen uit Canada hier in Gingelom alles komen uitleggen.”

Geen allergieën

Toch duurde het nog tot begin deze maand voor de wolspinner­ij in Gingelom echt in werking ging. Na een korte introducti­e van Gunther begrijpen we waarom: garen spinnen is vakmanscha­p, dat je niet in drie tellen onder de knie hebt. “Vanaf nu kan iedereen in de Tumulus Fiber Mill terecht om de vacht van schapen, lama’s, kamelen, alpaca’s of zelfs langharige honden of katten tot garen te laten spinnen”, zegt Gunther. Wie één blik werpt op Instagram of in een speelgoedw­inkel, weet dat alpaca’s vandaag hyperpopul­air zijn. Maar is er ook een markt voor hun wol? Gunther denkt van wel. “Veel mensen willen toch een sjaal of muts van hun eigen diertje. Bovendien is alpacawol de beste wolsoort omdat die hypoallerg­een is. Niemand is er met andere woorden allergisch voor.” “Mijn hobby is in elk geval al mijn leven geworden. We hebben nog allerlei ideeën in ons hoofd. Maar ach, Rome is toch ook niet op één dag gebouwd?”

 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Gunther Willems spint in Gingelom garen van de wol van zijn alpaca’s. “Maar iedereen kan hier terecht om de vacht van schapen, lama’s, kamelen, of zelfs langharige honden of katten tot garen te laten spinnen.”
FOTO'S TOM PALMAERS Gunther Willems spint in Gingelom garen van de wol van zijn alpaca’s. “Maar iedereen kan hier terecht om de vacht van schapen, lama’s, kamelen, of zelfs langharige honden of katten tot garen te laten spinnen.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium