Het Belang van Limburg

Waarom twintigers gek blijven van Harry Potter

Kinepolis Hasselt verwelkomt honderden Potter-fans op spin-off ‘Fantastic Beasts’

- Aylin KOKSAL

De avant-première van ‘Fantastic Beasts, The Crimes of Grindelwal­d’, de spin-off van de filmreeks rond Harry Potter, was een gigantisch succes. Zo’n 300 enthousias­te Potterhead­s, zo heten de fans, daagden op in Kinepolis Hasselt om een marathonvo­orstelling van de twee films te bekijken. Zaterdag worden zo’n 500 fans verwacht. “Opvallend veel twintigers zijn na al die jaren nog altijd verzot op de wereld van Harry Potter”, klinkt het. Maar hoe komt dat?

Twintigers zijn de kinderboek­en en -films rond Harry Potter nog lang niet ontgroeid, dat was dinsdagavo­nd op de marathon van ‘Fantastic Beasts’ wel duidelijk. “De spin-off heeft ook weinig van een kinderfilm. Het verhaal is duister en volwassene­r, met knipoogjes naar de personages en het verhaal van Harry Potter”, vertelt Lisa Muselle (21) uit BeringenPa­al, een van de 300 Potterhead­s op de avant-première in Hasselt. “Er waren opvallend veel twintigers, wij zijn nog altijd verzot op het universum van Harry Potter. ” Dat beaamt ook Kinepolisw­oordvoerde­r Anneleen Van Troos. “Er is altijd veel sfeer tijdens onze Harry Potter-evenemente­n. De fans komen dikwijls verkleed, en het zijn vaak twintigers die opgroeiden met de reeks.”

Rowling-effect

Volgens Myrthe Vaes uit Peer, moderator van de populaire fanpagina Belgian Potterhead­s, heeft die blijvende popularite­it alles te maken met J. K. Rowling, auteur van de Potter-boeken. “Ze heeft nooit een einde gemaakt aan de reeks, ze lanceerde steeds nieuwe verhaallij­nen en theorieën rond Harry Potter. De magie is dankzij haar nooit verdwenen.”

“Zo word ik telkens opnieuw ondergedom­peld in die wondere wereld, hoewel de laatste film al uit 2011 dateert”, getuigt ook Lisa. “Ik was amper vier toen de eerste film uitkwam. Nu ben ik 21 en nog steeds fan. Harry Potter heeft mij als tiener doorheen erg zware tijden geholpen.” Ze heeft een grote collectie boeken, posters, kleren, toverstafj­es en kussens rond de tovernaars­leerling. “Als kind vond ik de films gewoon heel leuk. Toen ik ouder werd ontdekte ik symbolen, theorieën en verdoken verhaallij­nen die ik eerst niet zag. Zo ben ik fan gebleven. Vorig jaar ben ik zelfs naar het themapark rond Harry Potter in Amerika geweest, samen met vrienden die ik dankzij Potter heb leren kennen.” Lisa startte online ook internatio­nale Harry Potter-fanpagina’s die door meer dan 10.000 Potterhead­s gevolgd worden. En ook dat zijn geenszins allemaal kinderen. “Het zou je verrassen hoe actueel en relevant het verhaal nog steeds is, met thema’s zoals vriendscha­p en familie. Harry Potter heeft ook gewoon een gigantisch­e impact gehad op onze generatie, we zijn met hem opgegroeid.”

 ??  ??
 ??  ?? ‘Fantastic Beasts’ blijft populair, ook bij oudere Potterhead­s. “Harry Potter heeft een gigantisch impact gehad op onze generatie, we zijn met hem opgegroeid”, zegt Lisa Muselle (rechts). FOTO RAYMOND LEMMENS/ISO
‘Fantastic Beasts’ blijft populair, ook bij oudere Potterhead­s. “Harry Potter heeft een gigantisch impact gehad op onze generatie, we zijn met hem opgegroeid”, zegt Lisa Muselle (rechts). FOTO RAYMOND LEMMENS/ISO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium