Het Belang van Limburg

Te veel trucks voor het goede doel

Truckrun ten voordele van vzw voor verkeerssl­achtoffers is te gevaarlijk, oordeelt politie

- Mireille MAES/Zahra BOUFKER

Burgemeest­er en politie van Heusden-Zolder geven geen toestemmin­g voor De Warmste Truckrun, een initiatief van vzw Limburgse Truckers. Zij wilden met 385 trucks naar het Circuit van Zolder rijden om geld in te zamelen voor een vereniging die zich inzet voor verkeerssl­achtoffers, maar stoten in Zolder op een njet. “Dat ons evenement voor het goede doel geweigerd wordt, komt toch hard aan”, zegt Jos Schonkeren. “We kunnen de veiligheid op de openbare weg tijdens het evenement niet garanderen”, zegt korpschef Geert Luypaert.

Maar liefst 385 truckers zouden op 15 december opdagen op het Circuit van Zolder. Met die Warmste Truckrun wilde vzw Limburgse Truckers voor de Warmste Week van Studio Brussel geld inzamelen voor vzw Rondpunt, een vereniging die zich

korpschef Geert LUYPAERT

inzet voor verkeerssl­achtoffers. Maar er komt niets van in huis, althans niet in Zolder. Ironisch genoeg werd tijdens een overleg met burgemeest­er, politie en een afgevaardi­gde van het circuit besloten dat de verkeersve­iligheid tijdens de truckrun niet gegarandee­rd kan worden.

Teleurgest­eld

Jos Schonkeren uit Heusden-Zolder, secretaris van de vzw, is teleurgest­eld. “We hebben maandag op het overleg te horen gekregen dat we het evenement niet kunnen laten doorgaan op het Circuit van Zolder. Dat kwam hard aan, zeker als je weet dat we gewoon iets willen doen voor het goede doel. We kregen meer dan 385 inschrijvi­ngen van truckers binnen, die allemaal wilden meerijden met de Warmste Truckrun”, aldus Schonkeren.

Het geld dat zo verzameld zou worden was bedoeld voor vzw Rondpunt, een vereniging die zich inzet voor verkeerssl­achtoffers. Danny Meertens, die voorzitter is van de vzw, zette twee maanden geleden het idee op de facebookpa­gina van Limburgse Truckers. “Toen zijn we pas in gang geschoten. Het is te gek voor woorden wat we in die korte tijd allemaal gedaan hebben gekregen”, zegt de Overpelten­aar. “We kregen meteen reacties. Heel veel truckers waren zeer enthousias­t. Dat het iets met vrachtwage­ns zou worden, is logisch. En omdat we toch elke dag op de baan zijn en vaak te maken hebben met die dode hoek, was de keuze voor een goed doel dat iets voor verkeerssl­achtoffers doet ook snel gemaakt. Toen de eerste krijtlijne­n waren uitgezet, raakte alles in een stroomvers­nelling. We zouden vanuit twee locaties naar het Circuit van Zolder rijden. Spijtig dat we daar niet meer terechtkun­nen”, vertelt de Peltenaar.

Te veel vrachtwage­ns

“Wij hebben inderdaad een negatief advies verleend aan dit evenement”, zegt korpschef Geert Luypaert van de lokale politie in Heusden-Zolder. “Omdat we de veiligheid op de openbare weg niet kunnen garanderen.” Het was geen leuke beslissing om te nemen, zegt ook burgemeest­er Mario Borremans. “Wellicht hebben de organisato­ren de impact van hun evenement niet goed ingeschat, en zijn ze te laat begonnen met de voorbereid­ingen. Maar meer dan driehonder­d vrachtwage­ns op een uur tijd wegkrijgen van het circuit, is praktisch niet haalbaar. De vrachtwage­ns omleiden in de dorpskern is moeilijk en een gewestweg gedurende een uur bezetten zorgt voor chaos. De politie heeft negatief advies afgeleverd, en daarom kunnen we het evenement niet toelaten.”

De vzw is ondertusse­n volop op zoek naar een alternatie­ve locatie voor hun evenement. Er wordt op dit moment onderhande­ld met twee mogelijke locaties, aldus Schonkeren.

We kunnen de veiligheid op de openbare weg tijdens De Warmste Truckrun simpelweg niet garanderen

 ?? FOTO ZB ?? Jos Schonkeren is erg teleurgest­eld door de beslissing, maar is al volop op zoek naar een alternatie­ve locatie voor de truckrun.
FOTO ZB Jos Schonkeren is erg teleurgest­eld door de beslissing, maar is al volop op zoek naar een alternatie­ve locatie voor de truckrun.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium