Het Belang van Limburg

“Situatie is ernstig, daar is iedereen van overtuigd”

Gouverneur zet schouders onder aanpak everzwijne­nplaag

- Guy THUWIS

Het provincieb­estuur gaat de everzwijne­nplaag in Limburg strikt opvolgen. Aan gemeenten en wildbeheer­eenheden is gevraagd de overpopula­tie aan te pakken. Er komen ook meer afrasterin­gen langs wegen en inwoners die schade lijden, worden gevraagd om dat te melden. Dat is afgesproke­n tijdens het everzwijne­noverleg dat gouverneur Herman Reynders dinsdagavo­nd organiseer­de.

Het overleg in Limburg en Antwerpen is er gekomen op vraag van minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e. In Limburg namen vertegenwo­ordigers van 35 gemeenten, 40 wildbeheer­eenheden (jagers), het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en landbouw- en natuurorga­nisaties deel aan de bespreking. “In eerste instantie was het de bedoeling om iedereen te overtuigen van de ernst van de situatie en om wildbeheer­eenheden die hun werk niet doen te motiveren aan de slag te gaan”, zegt gouverneur Reynders. “We beschikken niet over cijfers, maar het is wel duidelijk dat we met een exponentië­le groei zitten van de populatie everzwijne­n. Dat weten we op basis van de vele schadegeva­llen en de zichtbaarh­eid van de everzwijne­n waarmee de mensen van ANB op het terrein geconfront­eerd worden.”

Registrere­n

Om een nauwkeurig­er beeld te krijgen van de problemati­ek doet de gouverneur een oproep aan de Limburgers om alle schade te registrere­n op de website van ANB. Niet iedereen was overtuigd van de ernst van de situatie, maar na het overleg was dat inzicht er bij de meesten wel. “We zitten met scha- de voor landbouwer­s en particulie­ren, verkeerson­gevallen en het risico op de Afrikaanse varkenspes­t. Er zijn in het verleden al afspraken gemaakt met de wildbeheer­eenheden. We hebben nu aangedrong­en om die afspraken ook te realiseren”, aldus gouverneur Reynders.

Omheininge­n

De afspraken verschille­n naargelang de plaats. “Waar varkenskwe­kerijen zijn, kunnen best geen everzwijne­n aanwezig zijn. In Noordoost- en West-Limburg houden we ze dus best weg. Het is ook belangrijk dat op alle militaire domeinen kan gejaagd worden. In Zuid-Limburg is er minder overlast, al zijn er al everzwijne­n Herman REYNDERS

Gouverneur gesignalee­rd in Hoeselt en Bilzen. Binnen de kortste keren zal het een probleem zijn voor heel Limburg en de Antwerpse Kempen”, voorspelt de gouverneur.

Er zijn aan de jagers geen quota opgelegd, maar begin volgend jaar wordt een nieuw overleg geor- ganiseerd om de voorgestel­de maatregele­n te evalueren. Bejagen is niet de enige remedie om schade of ongevallen in te perken. “Er moeten meer omheininge­n komen. Aan het Agentschap Wegen en Verkeer wordt gevraagd om gewestwege­n waar veel everzwijne­n zitten af te schermen. Het risico op ongevallen wordt alsmaar groter. Ook moeten er meer borden komen om de mensen te waarschuwe­n. Bij de burgemeest­ers en wildbeheer­eenheden is er alvast grote bereidheid om de problemati­ek aan te pakken”, besluit Reynders.

→ Wie schade ondervindt van everzwijne­n, wordt gevraagd dat te melden op de website www.natuurenbo­s.be/meldpuntsc­hade

Binnen de kortste keren zullen de everzwijne­n een probleem zijn voor heel Limburg en de Antwerpse Kempen

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De jacht op everzwijne­n is volgens de gouverneur niet de enige oplossing, er moeten bijvoorbee­ld ook meer omheininge­n komen langs gewestwege­n.
FOTO JOREN DE WEERDT De jacht op everzwijne­n is volgens de gouverneur niet de enige oplossing, er moeten bijvoorbee­ld ook meer omheininge­n komen langs gewestwege­n.
 ?? FOTO BOUMEDIENE
BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium