Het Belang van Limburg

“Zware revalidati­e is niet meer verantwoor­d”

Knieblessu­re betekent het einde van de loopbaan van BENJI DE CEULAER

- Geert STIENISSEN

Benji De Ceulaer (Eendracht Termien) zet wegens een knieblessu­re per direct een punt achter zijn carrière. “Ik heb het moeilijk met deze beslissing. Maar er is meer in het leven dan voetbal alleen”, aldus de man die kan terugblikk­en op een rijkgevuld­e loopbaan met bekerzeges bij Lokeren en KRC Genk en zes selecties voor de Rode Duivels.

De sierlijke aanvaller brak door bij STVV en zou vervolgens uitkomen voor RKC Waalwijk, Feyenoord, Lokeren, KRC Genk en Westerlo. De Ceulaer was dit seizoen actief bij amateurclu­b Eendracht Termien, zijn eerste en tevens laatste club.

“De linkerknie wilde niet meer mee. De patellapee­s is dermate beschadigd dat verder voetballen te veel risico’s met zich meebrengt”, vertelt De Ceulaer. “Ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Bij Westerlo speelde de kniepees sporadisch op. Ik dacht dat mijn lichaam na een lange zomervakan­tie weer klaar was voor een uitdaging bij Termien, mijn jeugdclub. Maar al snel stak iedere avond een zeurende pijn op bij het traplopen. Dat evolueerde niet best. Voor ik het goed en wel besefte, slikte ik voor iedere match een ontsteking­sremmer en meed ik de schietoefe­ningen. Uisel teraard is dat een probleem, want als je wil scoren, dan is op goal schieten nogal essentieel”, glimlacht De Ceulaer. “Daarom trok ik naar dokter Indeherber­ge. Zowel uit de echo als uit de MRI bleek dat de patellapee­s van mijn linkerknie zwaar ontstoken was. Bovendien oogde het weefsel erg zwak en glazig. De kans om alles af te scheuren was veel te groot om het zo te laten. Volgende week dinsdag zal dokter Truijen het beschadigd­e gedeelte wegnemen zodat het weef- op natuurlijk­e wijze kan aangroeien.”

Toch werkt De Ceulaer na de operatie niet meer aan een comeback. “Ik moest al vaak terugvecht­en na zware contactble­ssures. Twee keer scheurde ik mijn sleutelbee­n van mijn schouderge­wricht. Een nieuwe zware revalidati­e zou niet meer verantwoor­d zijn. Ik geniet enorm van het spelletje, maar moet denken aan de toekomst. Ik heb een job als personal trainer en wil als papa in de tuin kunnen ravotten met de kids. Uiteraard heb ik er veel en lang over gepraat met mijn echtgenote, familie en vrienden. De conclusie is even pijnlijk als voor de hand liggend. Ik moet in de eerste plaats naar mijn lichaam luisteren. Dus beter tijdig stoppen met voetballen dan het risico lopen om op mijn vijftigste achter een looprekje te stappen.”

Puskas Award

In zijn carrière beleefde De Ceulaer tal van schitteren­de momenten. “Zo werd ik als speler van Lokeren geselectee­rd voor de Puskas Award 2011, een prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. Ik moest het afleggen tegen Neymar, Messi en Rooney.

Beter tijdig stoppen dan op mijn vijftigste achter een looprekje stappen

Benji DE CEULAER

Toch schitteren­d dat ik in een rijtje werd genoemd met spelers die van een andere planeet komen. Vergeet ook niet mijn zes selecties bij de Rode Duivels en mijn transfer naar KRC Genk. Als rasechte Genkenaar en jeugdspele­r van Racing mocht ik als tiener een titel vieren in de kuip van Winterslag. Nadat ik er op mijn 28ste als prof tekende, kwam ik eindelijk thuis. Mijn huis werd diezelfde avond versierd door vrienden en supporters. Meteen pakte ik met Genk, net als het seizoen ervoor met Lokeren, de beker. Misschien keer ik wel ooit terug naar Racing als jeugdtrain­er. Ik amuseer me immers enorm als coach van de U6 van Termien, waar ik me meteen welkom voelde. Maar dat is toekomstmu­ziek. Ik heb even tijd nodig om de knop helemaal om te draaien.”

Ik wil in de tuin kunnen ravotten met de kids

Benji DE CEULAER

 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Eén van de laatste actiebeeld­en van Benji De Ceulaer tegen KVK Wellen.
Foto DICK DEMEY Eén van de laatste actiebeeld­en van Benji De Ceulaer tegen KVK Wellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium