Het Belang van Limburg

Anderlecht stopt betalingen aan makelaars

-

Marc Coucke gaat de strijd aan met de (malafide) makelaars. Daarom zette Anderlecht deze week alle betalingen aan spelersmak­elaars – wiens commissies dikwijls in (maandelijk­se) schijven worden gestort – stop. En dat tot na het Propere Handen-onderzoek. Op die manier wil RSCA voorkomen dat het onzuivere types nog verrijkt, maar de makelaarsw­ereld is not amused.

Begin deze week kregen zowat alle makelaars die spelers vertegenwo­ordigen bij Anderlecht een aangeteken­de brief. De zaakwaarne­mers konden hun ogen bijna niet geloven. “Om de belangen van Anderlecht te beschermen, blokkeert de club alle betalingen aan tussenpers­onen en dat tot op het einde van het onderzoek. Bedankt voor jullie begrip en voor jullie geduld”, stond er te lezen. De brief, onderteken­d door CEO Jo Van Biesbroeck en sportief directeur Luc Devroe, viel bij veel spelersmak­elaars niet in goeie aarde. Diegenen die vinden dat ze hun werk altijd correct deden, voelen zich nu het slachtoffe­r van de gearrestee­rde Mogi Bayat en Dejan Veljkovic. Verschille­nde zaakwaarne­mers dreigen dan ook met advocaten om toch hun geld te eisen. Zij menen dat Anderlecht de afspraken moet respectere­n. Het gaat om aanzienlij­ke sommen en commissies bij transfers of nieuwe contracten en die worden nu eenmaal vaak in schijven betaald. Bovendien vrezen ze dat het Propere Handen-onderzoek nog maanden kan aanslepen en de achterstal­lige betalingen dan erg groot zullen worden.

Nefast voor wintertran­sfers

Maar bij Anderlecht zijn ze zich van geen kwaad bewust. Het valt niet uit te sluiten dat het gerecht straks nog sjoemelend­e makelaars aanduidt en dus nemen ze het zekere voor het onzekere. Marc Coucke wil alleen nog samenwerke­n met spelersmak­elaars die een maagdelijk­e reputatie hebben. Al kan deze beslissing ook nefaste gevolgen hebben. RSCA heeft in januari versterkin­gen nodig, maar misnoegde makelaars zullen niet staan springen om de Brusselaar­s aan spelers te helpen. Daarnaast dreigen ze ook collega’s te ontmoedige­n om nog met Anderlecht te werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium