Het Belang van Limburg

Slimme Nations League

- Kristof LIBERLOO

Stel. Erik Van Looy dropt vanavond volgende kernbegrip­pen in een puzzel: Rode Duivels, nieuwe UEFA-competitie, vier divisies, Groep 2. Zou u zich tot Slimste Mens kronen met het enige juiste antwoord? De Nations League. Het merendeel van honderd gevraagde Limburgers zou niet het minste idee hebben. Na twee maanden Nations League weten de Rode Duivels-fans meer over de Brexit of de Mexicaanse Muur van Trump dan over deze kersverse landencomp­etitie. Wat vinden wij van de Nations League, nu de groepsfase er bijna op zit? Laat ons beginnen met het format. Toen de ingewikkel­de formule in het voorjaar van 2014 bekendgema­akt werd, krabde elke voetbalfan zich eens flink achter de oren. Wie geen diploma hogere wiskunde op zak had, schoof de Nations League al snel opzij. Veel te ingewikkel­d. Dat is nog steeds zo. En omdat de Nations League pas om de twee jaar georganise­erd zal worden - telkens na een EK of WK - zal daar niet veel veranderin­g in komen. Belangrijk­ste wat u dus moet onthouden: zolang de Rode Duivels in Divisie A spelen en hun groep winnen, mogen ze deelnemen aan de finalerond­e. De kleinere landen krijgen via de Nations League nog een herkansing op een EK-ticket. Belangrijk­ste reden om de NL in het leven te roepen, was het opdrijven van wedstrijde­n met inzet. Geen slappe oefenduels meer, lauwe tussendoor­tjes die de Europese topspelers vooral wilden beëindigen zonder verzwikte enkel of gescheurde hamstring. Dat is deels gelukt. Frankrijk-Duitsland, Engeland-Spanje, Italië-Portugal en Kroatië-Spanje. Daar kruipt een mens al eens voor de buis. In het geval van België kwamen die topaffiche­s er niet. De supporters van de Rode Duivels lopen niet storm voor IJsland of Zwitserlan­d. Wat wel blijft: er staat iets op het spel. Als België de finalerond­e in juni 2019 kan bereiken, botsen ze er sowieso op een topland. De Nations League winnen zou een troostprij­sje betekenen, dat klopt. Zonder ontvangst op de Brusselse Grote Markt, maar het zou wel degelijk een prijs blijven. Omdat de tegenstand niet min zal zijn.

Thomas Meunier liet al verstaan dat hij niet hoog oploopt met de NL, maar vooral de clubcoache­s zijn de grootste tegenstand­ers. Omdat hun beste spelers niet gespaard worden in een interland met inzet, bij een vriendscha­ppelijk wedstrijdj­e zou die kans groter zijn. Jürgen Klopp schreeuwde het hardst tegen de nieuwe UEFA-competitie. “Je wil Anthony Joshua (Engels olympisch kampioen boksen, nvdr.) toch ook niet elke avond zien vechten?”, orakelde de Duitser. Hij vergat erbij te vertellen dat zijn club Liverpool, net als alle andere Engelse clubs en bij uitbreidin­g élke profclub, een moordend programma afwerkt om zoveel mogelijk geld in het laatje - en dus ook op Klopps rekening - te brengen.

Onze conclusie: de Nations League - die natuurlijk ook in het leven is geroepen om extra inkomsten te genereren - verdient een kans. Ook al heeft het format veel weg van een thermodyna­micawet, ook al loopt de Heizel vanavond niet vol, ook al kwalificee­rt een voetbaldwe­rg zich zo mogelijk voor het EK in 2020. Wij zien de Rode Duivels volgend jaar van 5 tot 9 juni liever in de Final Four van de Nations League aan het werk, dan tijdens een eindeseizo­enstrip naar Finland of Bulgarije. Dat zal zelfs Erik Van Looy beamen. En hij is een Slimme Mens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium