Het Belang van Limburg

De vrouwelijk­e Abebe Bikila

Blootsvoet­se loopster verkoopt … loopschoen­en

- Door Pieter VANLOMMEL en Norbert STAS

Als ze voor een toptijd op de marathon gaat of deelneemt aan een trialrun trekt Michaela Kondasova haar loopschoen­en of -sandalen aan. Maar het liefst van al loopt ze op haar blote voeten. Vijf marathons finishte de naar Dilsen-Stokkem uitgeweken Slovaakse al zonder schoeisel. Ironisch genoeg verdient de 35-jarige de kost als …verkoopste­r van loopschoen­en in Hasselt. “Toch raad ik de klanten aan om af en toe eens blootsvoet­s te lopen”, giechelt ze.

Wat bezielt iemand om in godsnaam op blote voeten stratenlop­en op beton, asfalt of kasseien af te werken? “Als ik je mijn voeten zou laten zien na een marathon op loopschoen­en, zou je het wel begrijpen”, zegt Michaela, terwijl ze een pijnlijke grimas trekt. “Blauwe nagels, bloed, ontsteking­en … ik heb er veel te vaak mee moeten afrekenen. In een schoen zit mijn voet gekneld. Dat komt omdat er blijkbaar amper verschil in lengte is tussen mijn grootste en mijn tweede grootste teen. Dat zorgt voor wrijvingen en blessures.”

In de zoektocht naar een oplossing voor het euvel kwam Michaela uit bij het boek ‘Born to Run’. Daarin worden verhalen verteld van Mexicaanse Indianen die duizenden kilometers op sandalen lopen zonder geblesseer­d te raken. Een zekere ‘Barefoot Ted’ inspireerd­e iemand om diezelfde sandalen na te bootsen. De zogenaamde ‘Luna Sandals’ die gemaakt zijn van autobanden zijn moeilijk te vinden, maar Kondasova vond toch een paar in Praag. “Sinds een jaar of drie draag ik die sandalen tijdens trialruns, voor de rest loop ik op blote voeten. Tenzij ik op een snelle tijd mik. Alleen dan trek ik nog schoenen aan. Maar het liefst van al dus op mijn blote voeten. Eén van mijn inspiratie­bronnen was de Ethiopisch­e marathonlo­per Abebe Bikila (die het wereldreco­rd op de marathon verbeterde op blote voeten, pivan). Afrikanen hebben wel plattere voeten dan wij, Europeanen. Dat is ideaal om blootsvoet­s te lopen.” Haar achternaam verraadt dat Michaela’s wortels ergens in het Oostblok liggen. Zo’n 35 jaar geleden zag ze het levenslich­t in Kosice, met 250.000 inwoners de tweede grootste stad van Slovakije, gelegen in het oosten van het land. Daar, aan de grens met Oekraïne, rondde ze met succes haar universita­ire studies af voor technisch ingenieur. Vervolgens werkte ze vijf jaar lang als preventiea­dviseur in de Tsjechisch­e hoofdstad Praag. Maar de liefde lokte haar naar België. Die relatie liep echter op de klippen, maar intussen is Michaela drie jaar samen met haar nieuwe Maasmechel­se vriend Paulo Frenda.

De aanpassing aan België verliep aanvankeli­jk stroef. “Toen ik hier aankwam, had ik het moeilijk om mijn job uit te oefenen omdat ik geen woord Nederlands sprak. Met mijn universita­ir diploma op zak wilde ik natuurlijk geen poetsvrouw worden. Maar ik wilde wel onder de mensen zijn, he.” Na een lange zoektocht werd sportwinke­l Decatlon Hasselt drie jaar geleden haar werkgever. Ironisch genoeg probeert de blootsvoet­se loopster aan de Kuringerst­eenweg in Hasselt dus ...loopschoen­en aan de man te brengen. “Maar ik raad alle klanten aan om af en toe blootsvoet­s te lopen”, verrast ze. “Het maakt je voeten sterker en minder lui. De techniek is wel helemaal anders dan met schoenen aan. Het is iets dat je moet leren. Je landt op je voorvoet, waardoor je zwaartepun­t elders ligt en je in feite lichter maakt.”

“Ik heb nog nooit een blessure opgelopen door bijvoorbee­ld in glas te trappen, hoor. En neen, ik heb ook geen centimeter­s dikke eeltlaag op mijn voetzolen (lacht). Toen mijn collega’s vernamen dat ik op blote voeten liep, wilden ze allemaal per se mijn voeten zien. Ze dachten een olifantenh­uid aan te treffen, maar mijn voeten zijn zo zacht als die van een baby’tje (grijnst). Ik loop er zelfs mee door de sneeuw. Best aangenaam hoor! Zolang je loopt toch. Als je stilstaat, voel je jouw koude voeten.” Grapjes heeft ze al (te) vaak moeten aanhoren. “In Nederland lopen er wel meer mensen blootsvoet­s of op sandalen, daar bestaan hele community’s rond. Als ik daar ga lopen, zorgt dat dus niet voor veel bekijks. Maar in België was ik een tijdlang op elke wedstrijd een attractie. ‘Kijk die eens op haar sandalen!’, hoorde ik dan. Of ‘zou je niet beter schoenen kopen meisje?’. Mijn antwoord luidde dan altijd ‘mijn sandalen zijn veel duurder dan uw schoenen hoor’ (lacht). Ach, die opmerkinge­n achtervolg­en me niet. Trouwens, veel mensen die me vroeger uitlachten, lopen nu zelf op sandalen of op blote voeten. Mijn naam als blootsvoet­se loopster is intussen gemaakt. Het is zelfs zo ver gekomen dat mijn teamgenote­n teleurgest­eld zijn als ik opdaag met loopschoen­en aan.” Voor wie er zou aan twijfelen, lopen is altijd de passie geweest voor Michaela. “Ik was altijd de snelste van de klas”, herinnert ze zich nog levendig. “Een vriendin moedigde me ooit aan om samen met haar naar een atletiekcl­ub te trekken. Dat heeft maar twee maanden geduurd. Ik moest daar verspringe­n, kogelstote­n en meer van die dingen die ik helemaal niet leuk vond. Ik wilde gewoon lopen, daarmee uit. Gevolg: ik kreeg kletterend­e ruzie met de coach en ik liep niet meer tot mijn 29ste. Achteraf gezien heb ik daar spijt van. Misschien had ik het verder kunnen schoppen als ik al die tijd was blijven lopen. Ik zal het nooit weten.” Intussen is Michaela weer zes jaar fanatiek aan ’t lopen. Vijf keer per week trekt ze erop uit voor trainingst­ochtjes, vooral langs de Maas in Dilsen-Stokkem. “Ik heb de draad opnieuw opgepikt nadat ik bevallen was. Om wat kilo’s kwijt te spelen en mijn lichaam weer fit te krijgen. Maar hoe meer ik liep, hoe beter het ging. Vier maanden later stond ik aan de start van de marathon van Brussel. Die finishte ik in vier uur. En toen wilde ik meer.”

Intussen heeft Michaela al veertien marathons achter de kiezen. Het liefst van al koppelt ze daar een korte vakantie aan vast. “Ik doe dat twee keer per jaar met mijn partner. Valencia, Barcelona, Firenze, Rotterdam, Amsterdam, noem maar op.” Aan de start verschijne­n van één van ‘The Big Five’ (de gerenommee­rde marathons van New York, Berlijn, Boston, Chicago en Londen, pivan) spreekt haar eigenaardi­g genoeg niet erg aan. “Omdat ik vliegangst heb”, bekent Michaela. “Dat moet ik dus overwinnen. De bakermat van alles, van Marathon naar Athene, dat wil ik ooit eens gedaan hebben. Daar droom ik van. De Red Canyon marathon in Mexico ook. Daar staan de personages uit het boek ‘Born to Run’ aan de start. Ach, er staat nog zoveel op mijn bucketlist.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium