Het Belang van Limburg

“We gaan voor de landstitel”

Fitlink Ladies en Olympia Hasselt staan allebei op kop

- Frederik BAETEN

Het zijn hoogdagen voor de Limburgse teams in de hoogste afdelingen. Zowel Fitlink Ladies bij de dames als Olympia Hasselt bij de heren staan alleen aan de leiding in hun reeks. Vier identieke vragen voor de kapiteins Loreline Pira (38) van Fitlink en Jo Severy (32) van Olympia. Hadden jullie deze leiderspla­ats verwacht?

Severy: “Ja! We hebben zwaar geinvestee­rd in onze eerste ploeg en de landstitel is dan ook het grote doel dit seizoen. Vorig seizoen wilden we al een gooi doen naar de titel, maar toen is het niet gelukt. Onze sterkste ploeg is Schweertma­n, Bennett, Hapers en Mys. Op papier is dat de sterkste ploeg van België. Marc Christie, ikzelf en Yvi Roggen spelen afwisselen­d als invaller.”

Pira: “Neen! Absoluut niet. In onze eerste match stonden we tegenover huizenhoge favoriet Squash Point Geel. Die match wonnen we met 1-2, maar zij hadden hun Europese toppers Nele en Tinne Gilis niet opgesteld. Gebeurt dat wel, dan verliezen we daar altijd. De eerste plek is dus meer een gevolg van een goede kalender en opstelling­en in ons voordeel.”

Hoe groot is de kans dat jullie straks ook de titel pakken?

Severy: “Groot maar uiteraard zijn er kapers op de kust. Recrean (Oudenaarde) heeft met Jan Van Den Herrewegen één van de sterkste Belgen in huis. Het Limburgs getinte Squash Point Geel met Jordy Camps en Toon Van Baekel heeft met Paul Coll dan weer de sterkste buitenland­er. Als team staan wij echter zeer sterk. Ik geef ons daarom wel een goede kans.” Pira: “Als Geel kampioen wil spelen, doet het dat. Simpel. Beslissen zij om de zussen Gilis niet op te stellen in de play-offs? Dan maken we zeker een kans. Na Geel komen er met Recrean, Leuven en wijzelf drie gelijkwaar­dige ploegen die altijd van elkaar kunnen winnen én verliezen.”

België staat weer op de internatio­nale squashkaar­t door de zussen Nele en Tinne Gilis uit Mol. Is het Belgische squash aan een opmars bezig of zijn zij eerder ‘toevalstre­ffers’? Pira: “Een combinatie van beide. Ze zijn niet alleen enorm getalentee­rd maar het is vooral dankzij hard werken en veel tijd investeren

in extra-sportieve zaken dat ze een profession­ele carrière in het squash kunnen uitbouwen. En daar plukken wij mee de vruchten van. Samen met de zussen Gilis zijn Marie-Amelie Callebout en ikzelf gehuldigd op het kabinet van minister Muyters voor onze bronzen medaille met België op het EK voor landenteam­s in Polen.” Severy: “Op Squash Point wordt heel goed gewerkt en beide dames doen er alles voor. Onze sport heeft het wat moeilijk gehad, maar nu wordt er weer meer gesquasht in de Vlaamse clubs. En die instroom leidt tot meer jonge talenten. Bij ons staat jonkie Bjarne Schaillee op de grote poort te kloppen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De fiere kapiteins: Jo Severy en Loreline Pira.
FOTO SERGE MINTEN De fiere kapiteins: Jo Severy en Loreline Pira.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium