Het Belang van Limburg

50-plussers daten op Winterland

Kerstsfeer wordt helemaal doorgetrok­ken naar binnenstad

- Dirk JACOBS

De terugkeer van het reuzenrad, 1,4 miljoen ledlampjes, een echte ‘Winterland­date’ en tal van andere activiteit­en. De elfde editie van Winterland start op 23 november en de opbouw is in volle gang. Maar de kerstsfeer blijft niet beperkt tot het Kolonel Dusartplei­n. Ook in de Hasseltse binnenstad zijn er heel wat nieuwighed­en, zoals een grote kerstboom aan de Century en 117 bloembakke­n met kleine verlichte kerstboomp­jes in de straten.

Nog opmerkelij­k: meer dan ooit wordt de sfeer van Winterland doorgetrok­ken naar de binnenstad. “De kerstverli­chting in Hasselt krijgt een grotere uniformite­it”, zegt centrumman­ager Christiaan Kastrop. “Zo komt er een 11,5 meter hoge kerstboom aan de Century in de Koning Albertstra­at. Er hangen 7.600 ledlampjes in en je kan zelfs onder de boom doorwandel­en. Dat wordt ongetwijfe­ld een nieuwe selfieloca­tie. In de binnenstad zelf komen 117 bloembakke­n met kleine verlichte kerstboomp­jes in.”

Op het Molenpoort­plein zullen zeven grote stalen blokken de letters van HASSELT vormen, nog zo’n potentiële selfie hotspot. “Een foto waarmee bezoekers of Hasselaren aangeven dat ze onze stad bezoeken”, zegt schepen Gerald Corthouts (CD&V).

Havermarkt

Na de opmerkinge­n van vorig jaar, toen de Havermarkt geen verlichtin­g had, worden ook daar acht grote bomen verlicht. De straat met kabels overspanne­n blijft een probleem. Tel daarbij de verlichtin­g van de hoofdas en de zijstraten, en de stad wordt helemaal ondergedom­peld in kerstsfeer. “Deze feestverli­chting wordt voorlopig gehuurd, maar het nieuwe bestuur kan natuurlijk beslissen om die aan te kopen”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V) fijntjes. “We hebben in 2014 ook de nieuwe verlichtin­g rondom de Groene Boulevard in één bomenrij uitgevoerd. Dat kostte toen 300.000 euro. We vermoeden dat dit bedrag ook zal vrijgemaak­t worden voor de tweede bomenrij.”

Kerstman

Maar ook op Winterland zelf branden de ledlampjes: liefst 1,4 miljoen op de in totaal 12.000 vierkante meter winterpret. ‘De schatkamer van de Kerstman’ is de nieuwe indoor kerstmarkt met tachtig standhoude­rs uit binnenen buitenland. Bovendien is er een gloednieuw ‘Huis van de Kerstman’. Want Hasselt claimt de echte aankomst van de Kerstman. “Zoals de Sint in Antwerpen arriveert, willen we dat de Kerstman een Hasselts gebeuren wordt. Hasselt is en wordt de mooiste Kerststad van het land”, beloven burgemeest­er Nadja Vananroye en Winterland-organisato­r Maurice Schoenmaec­kers. “We maken er op 7 december alleszins een feest van wanneer de Kerstman vanuit Lapland aankomt en met een koets door de hele binnenstad zal rijden. Daarna neemt hij tot Kerstmis zijn intrek in het Huis. ” En ook artiesten uit binnen- en buitenland bezoeken Winterland. Zo passeren onder meer de Romeo’s er op 27 november voor de opname van hun kerstvideo. Theesommel­ier Jessica Van Humbeeck geeft dan weer een workshop, Jos Tuts pakt uit met zijn Hasseltse onemanshow en de Nederlands­e tv-presentato­r Weibrand van der Danse stelt zijn ‘Weihnachts­fest der Volksmusik’ voor, dat tijdens de kerstvakan­tie in de Ethias Arena plaatsvind­t. De jaarwissel wordt traditione­el gevierd met een spetterend vuurwerk.

Maar de meest speciale activiteit is de ‘Winterland­date’. Virginie Claes zal proberen om 50-plussers die anders alleen thuis zitten, nieuwe vrienden te bezorgen. De datum van de dating moet wel nog worden vastgelegd. “Er zitten geen andere bedoelinge­n achter, maar wat moet gebeuren, gebeurt...”

→ www.winterland.be

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De opbouw van de elfde editie van Winterland is volop bezig.
Foto TOM PALMAERS De opbouw van de elfde editie van Winterland is volop bezig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium