Het Belang van Limburg

Menselijke resten opgegraven bij werken op Trudoplein

-

Tijdens de archeologi­sche opgravinge­n in de zone Diesterstr­aat-Trudoplein-Groenmarkt zijn menselijke resten opgegraven. Het gaat om vier onverstoor­de grafkuilen en drie deels verstoorde. Uit eerder onderzoek bleek al dat er zich onder de werfzone zo’n 3.000 skeletten en andere overblijfs­elen van een middeleeuw­s kerkhof zouden bevinden.

Begin oktober startte de aannemer op de Diesterstr­aat met het archeologi­sch onderzoek. De werken zijn de aanzet voor de grote herinricht­ingswerken van de Groenmarkt in Sint-Truiden. Op het Trudoplein bracht de eerste opgraving al meteen 54 sporen aan het licht, waaronder enkele begravinge­n aangetroff­en. Het gaat voorlopig om vier onverstoor­de en drie deels verstoorde grafkuilen, maar het is erg waarschijn­lijk dat er op een dieper niveau nog graven bewaard zijn. Het gaat allemaal om natuurlijk­e begravinge­n.

In 2016 werd er al een vooronderz­oek uitgevoerd van de ondergrond van de Groenmarkt. Toen bleek dat in de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouw Kerk en de Trudoabdij een schat aan archeologi­sch erfgoed zit. Onder de werfzone zouden zich zo’n drieduizen­d skeletten en andere overblijfs­elen van een middeleeuw­s kerkhof moeten bevinden. Die restanten moeten eerst geanalysee­rd en geïnventar­iseerd worden, wat vermoedeli­jk de uitvoering van de echte werken zal beïnvloede­n. “We zullen met respect omgaan met de menselijke resten”, zegt schepen van Openbare Werken Bert Stippelman­s (CD&V). “Moesten we nog bijzondere attributen zoals juwelen vinden, dan zullen die gepoetst, onderzocht en opgeslagen worden in een depot van de stad, samen met de stoffelijk­e resten. Aan het einde van de opgravinge­n zullen alle menselijke resten met een passende ceremonie opnieuw begraven worden in een massagraf.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Bij de opgravinge­n op het Abdijplein werden al zeven graven blootgeleg­d.
FOTO JOZEF CROUGHS Bij de opgravinge­n op het Abdijplein werden al zeven graven blootgeleg­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium