Het Belang van Limburg

Groen vraagt officieel hertelling aan

Verdict valt binnen 40 dagen

- Johnny GEURTS

Het is officieel: Groen Bilzen heeft een hertelling van de stemmen ingediend bij de Raad van verkiezing­sbetwistin­gen. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, en hebben een grondig dossier opgebouwd”, zegt Johan Danen. “Meerdere elementen tonen aan dat er in zowat de helft van de kiesbureau­s ‘slordighed­en met mogelijk grote gevolgen’ zijn opgetreden.” Het verdict valt binnen de 40 dagen.

Al meteen na de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober trok Johan Danen in Bilzen aan de alarmbel. “Uit het bestuderen van de officiële stukken bleek immers al meteen dat er bewust of onbewust een aantal slordighed­en in de telling waren geslopen. We hebben met onze juristen alle stukken bestudeerd, maar om ons dossier af te kunnen sluiten moesten we wachten op de verzegelde en onderteken­de proces-verbaalops­tellingen van de stembureau­s. Die hebben we recent kunnen inkijken. Ons verzoek tot hertelling is woensdagoc­htend officieel gericht aan de Raad van Verkiezing­sbetwistin­gen”, zegt Danen.

Ernstig vermoeden

Als er een ernstig vermoeden van fouten is, kan de raad besluiten dat de stemmen opnieuw geteld moeten worden. “En dat is er wel degelijk, in zowat de helft van de stembureau­s in Bilzen”, denkt Danen. “Zo zijn er in meerdere stembureau­s onregelmat­igheden vastgestel­d tussen het aantal vertrokken stembiljet­ten en het aantal getelde stembiljet­ten. Maar het dossier bevat nog meer elementen die onze vraag tot hertel- Johan DANEN

(Groen) ling onderbouwe­n.”

Over welke elementen het gaat, wil Groen Bilzen het niet hebben. “Het debat moet niet op straat gevoerd worden, maar moet in alle objectivit­eit beoordeeld worden door de bevoegde instanties”, stelt Danen.

Vijf bolletjes verschil

Voor Groen staat veel op het spel. De partij werd naar de oppositie verwezen, en komt nét te kort voor een tweede zetel. “Er is inderdaad maar een kleine stemmenver­schuiving nodig om de zetelverde­ling danig te wijzigen. Vijf stemmen om precies te zijn. Maar er is ook al een kentering wanneer er drie stemmen van Bilzen Bruist wisselen met Groen. Een hertelling is dus relevant, dat zijn we de kiezer verplicht.”

Bij Trots op Bilzen, de partij van Johan Sauwens, wordt een klacht nog overwogen. Sauwens haalde veruit de meeste stemmen op 14 oktober, maar wordt toch niet de burgemeest­er. “Onze raadsman bekijkt alle pistes. De volgende dagen moet blijken of onze partij eventuele stappen zal ondernemen”, aldus Sauwens.

Slecht daglicht

Bij toekomstig burgemeest­er Bruno Steegen (Beter Bilzen) horen we een ander verhaal. “De politiek in Bilzen wordt op het scherp van de snee gevoerd. Jammer dat onze stad op deze manier in een slecht daglicht wordt gesteld. We hebben alle documenten ingekeken, en alles is in de kiesbureau­s correct verlopen. In de afsluitend­e pv’s zijn geen onregelmat­igheden opgetekend. De ruim tweehonder­d mensen die zetelden in de bureaus en naar eer en geweten hun werk uitvoerden, worden nu in diskrediet gebracht en dat is heel jammer. Uiteraard is iedereen vrij om zich niet neer te leggen bij de verkiezing­suitslag. We hopen dat er nu zo snel mogelijk duidelijkh­eid komt”, aldus Steegen.

De raad behandelt het bezwaar normaal gezien binnen een periode van 40 dagen.

In zowat de helft van de Bilzense kiesbureau­s zijn er slordighed­en met mogelijk grote gevolgen opgetreden

 ??  ??
 ?? FOTO ID PHOTO AGENCY ?? Johan Danen.
FOTO ID PHOTO AGENCY Johan Danen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium