Het Belang van Limburg

Mas dient klacht in over resultaat verkiezing­en

Rohnny Mas (GBL) wil hertelling van stemmen in Nieuwerker­ken

- Luc ENGELBOS

Rohnny Mas (GBL) heeft bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen een klacht ingediend omdat hij twijfels heeft of de telling wel correct is verlopen. In Nieuwerker­ken werd er nog op papier gestemd, en het duurde uren voor het laatste telbureau klaar was met tellen. Mas kwam zes stemmen te kort om een van de vier raadszitje­s van zijn partij te veroveren. Politicolo­og Johan Ackaert twijfelt of de man veel succes zal oogsten met zijn actie.

“Bij het tellen zijn er in mijn ogen vreemde dingen gebeurd”, argumentee­rt Rohnny Mas. Hij stond op 14 oktober op de lijst voor de partij Gemeentebe­langen (GBL), en raakte bijna verkozen. Maar toen de laatste resultaten binnenliep­en bleek hij net zes stemmen te kort te komen. “Maar daar is het mij niet om te doen”, verzekert Mas. “Op verkiezing­savond wa- ren de resultaten van het laatste telbureau pas drie uur na de andere bureaus bekend, echt niet normaal. En de resultaten die de getuigen ondertusse­n hadden genoteerd, verschilde­n onderling sterk. Ik hoorde ook van heel wat andere mensen dat ze bedenkinge­n hadden bij het verloop van de telling in telbureau drie. Ik wil gewoon zekerheid dat alles eerlijk en correct is verlopen, en daarom vraag ik een hertelling.”

Solo slim

De klacht gaat wel degelijk van Mas alleen uit, en niet van zijn volledige partij GBL. Die partij bestuurt mee in de huidige coalitie, maar weet sinds vorige week dat CD&V in Nieuwerker­ken alleen verder gaat met een absolute meerderhei­d van 9 op 17 zetels. “Wij hebben een mogelijke klacht wel binnen de partij besproken, maar uiteindeli­jk beslist om dit niet te doen. Maar het staat individuel­e kandidaten wel vrij om een klacht in te dienen”, zo reageert GBL-lijsttrekk­er Brenda Berden. Naar eigen zeggen heeft Mas de steun van een vijftal partijgeno­ten en ook van twee kandidaten van sp.a. Ook de socialiste­n bleven teleurgest­eld achter na de verkiezing­en, omdat ze 21 stemmen te kort kwamen om de absolute meerderhei­d van CD&V te breken. “Als partij steunen wij deze klacht niet”, zegt lijsttrekk­er Sandra Vansimpsen van sp.a. “Onze partij heeft de vraag weliswaar gekregen, maar uiteindeli­jk werd beslist om er niet op in te gaan. Er heeft ook niemand van onze partij de klacht mee onderteken­d”, maakt ze zich sterk. Toekomstig CD&V-burgemeest­er Dries Deferm lijkt zich weinig zorgen te maken. “De laatste zetel is altijd nipt. Maar eerlijk, ik denk dat de aangehaald­e argumenten onvoldoend­e zijn voor een hertelling.”

Twijfels bij twijfels

Ook UHasselt-professor Johan Ackaert, de vroegere voorzitter van de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen, heeft zijn twijfels bij de demarche van Mas: “In 2012 kregen we voor Limburg ook een aantal klachten binnen, maar geen enkele keer hebben we toen ingestemd met een hertelling. Er moet in zo’n geval immers echt sprake zijn van zware fouten of tekortkomi­ngen. In Nieuwerker­ken hebben de getuigen zelfs geen opmerkinge­n aan het proces-verbaal van het telbureau laten toevoegen, dat verzwakt het dossier zeker.” De Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen zal nog deze maand beslissen of er een hertelling komt. Als de raad de hertelling afwijst en de klacht als ‘tergend’ beschouwt, riskeert Mas een boete van 50 tot 500 euro.

 ?? FOTO HBVL ?? Rohnny Mas heeft zo zijn twijfels bij de verkiezing­suitslag in Nieuwerker­ken.
FOTO HBVL Rohnny Mas heeft zo zijn twijfels bij de verkiezing­suitslag in Nieuwerker­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium